Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

VIDEO: 20 godina od prve svečane litije ulicama Nikšića

sveti-vasilije-ostroski-litija-niksic-2013-5
  • Autor onogost.me
  • 12.05.2016. u 05:34

Duhovno-kulturna manifestacija „Dani Sv. Vasilija Ostroškog“, koja je u Nikšiću počela 3. maja, završava se danas kada se praznuje taj svetitelj. U sabornoj crkvi, koja nosi ime sveca, sa početkom u 9h časova, biće služena arhijerejska liturgija, a u 18h ispred crkve krenuće tradicionalna litija koju će predvoditi brojni arhijereji, sveštenstvo i monaštvo. 

Ove godine se obilježava jubilej, 20 godina od prve litije koja je Nikšićem prošla maja 1996. godine sa svetiteljevim moštima.

 

 

Od tada do danas svake godine crkvena opština Nikšić Eparhije budimljansko-nikšićke organizuje „Dane Sv. Vasilija Ostroškog“, kao i litiju koja uvijek okupi više hiljada građana i koja se smatra jednim od najznačajnijih događaja u regionu.

Od 3. maja kada je počela manifestacija, crkvena opština Nikšić organizovala je niz kulturno-duhovnih programa koji su, kao i uvijek, bili izuzetno posjećeni.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

NVO "Bunte scena" protestovala je, sa grupom građana, ispred Nikšićkog pozorišta, zahtjevajući ostavku ili smjenu umjetničkog direktora te kulturne ustanove Janka Jelića zbog stavova iskazanih u saopštenju kojim obrazlaže odluku da se predstava "Izložene" ne uvrstiti u repertoar Nikšićkog pozorišta.
Pojedini proizvođači ove godine prijavljuju veći broj grla za subvencije u stočarskoj proizvodnji nego što to pokazuje realno stanje, a grlo sa istim brojem ušnih markica pojavljuje se na dva gazdinstva, što je utvrđeno kontrolom kroz veterinarski informacioni sistem, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.
Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, na osnovu zaključka Vlade Crne Gore, formirati Međuresorsku radnu grupu koja će se baviti provjerom inostranih obrazovnih isprava na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu.