Vukotić: EPCG da pokaže transparentnost i čuje građane

Zeta posle Brezovačkog mosta, foto: onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 14.08.2023. u 12:59
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) treba da pozove mještane na otvorene debate na kojima će iznijeti svoja mišljenja, da ne radi ništa na silu i uključi stručnu javnost.

Ovo je poruka za čelnike energetske državne kompanije od predstavnika Udruženja „Rijeka je život“ i nezavisnog odbornika u lokalnom parlamentu, Nikole Vukotića.

Reakcija dolazi nakon što su u dijelu korita rijeke Zete, kod Dukla, počeli radovi vrijedni milion i po na obnovi hidrološke stanice.

Inženjer u EPCG i koordinator projekta, Slobodan Banović, saopštio je, između ostalog, da će se podaci sa mjerne stanice koristiti za kontrolu nizvodnih proticaja od mjesta zahvata vode u Zavrhu i za proračun bilansa voda projekta prevođenja Zete u akumulacije Krupac i Slano, dok u građevinskom smislu predstavljaju potpuno zasebne projekte.

Tako je priča o planiranom poduhvatu – prevođenju rijeke Zete u jezera Krupac i Slano opet „oživjela“.

No, tu vijest sa oduševljenjem nijesu dočekali mještani koji gravitiraju uz rijeku Zetu. Vukotić kaže da su u strahu da će poplave biti iste, ako ne, u gornjem dijelu Zete i veće zbog radova koje će sprovesti.

Svjesni su, kaže, kada su jezera puna, rijeka mora oticati kuda je tekla i ranije. Poručuje da je za to da rijeka i dalje teče.

„Potvrdilo se da predstavnici Elektroprivrede nijesu imali prave podatke što se tiče proticaja voda, što su sad svojom izjavom pokazali, jer su rekli da nemaju uvid u to koliki je proticaj vode i da za to prave profil korita rijeke Zete, jer imaju značajna odstupanja na Vukovom mostu i mostu na Duklu. Tako da oni u suštini nemaju pravi uvid u to koliki su pravi proticaji voda, to će se tek sada utvrditi. Sve ovo što je dosad bilo – bilo je paušalno, i to su paušalni podaci na koje se oni ne mogu pozivati i izvoditi neku opravdanost za taj projekat“, kazao je Vukotić.

Skreće pažnju i na raniji proračun EPCG da će imati benefite 3,5 miliona godišnje, Vukotić se pita šta dobija Opština Nikšić i građani.

Smatra da lokalna zajednica mora imati određene benefite.

„Ako se odlučimo, ipak, da jedan dio voda ide u Krupac i Slano onda sam za to da lokalna zajednica dobije dio sredstava, a ne Nikšić da bude protočni bojler kroz koji će samo da prolazi, a da ništa novca ne ostaje“, navodi Vukotić.

Referendum za Zetu

Za predstavnike EPCG ima jasnu poruku.

„Na dijelu je EPCG da pokaže i dokaže svoju transparentnost koju su svi kritikovali prethodnih godina. Da vidimo da li će da pokažu svoju dobru volju i da čuju mještane i građane Nikšića kakvo je njihovo mišljenje.“

A da bi se čuo glas mještana i građana, Vukotić predlaže rješenje.

„Smatram da treba da bude raspisan referendum za takva pitanja. I za sva ostala pitanja gdje se bude odlučivalo o Nikšiću, da li je to na nivou mjesnih zajednica, grada, opštine, smatram da je neophodno konačno da se građani tog dijela i regiona pitaju za to što se njih lično tiče“, poručuje Vukotić.

Na pitanje šta je naredni korak i da li će tražiti razgovor sa predstavnicima EPCG, kaže da će se konsultovati u okviru NVO „Rijeka je život“ i zajednički donijeti odluke.

Vlada je 2020, uprkos protivljenju mještana i stručnjaka, usvojila nacrt Lokalne studije lokacije (LSL) prevođenja dijela voda rijeke Zete u akumulacije Krupac i Slano s predlogom programa održavanja javne rasprave.

Područje za koje se izrađuje LSL, kako piše u nacrtu, obuhvata prirodni vodotok rijeke Zete u mjestu Zavrh, a u zoni akumulacija Slano i Krupac, neizgrađene i nenaseljene djelove obala jezera. Brana će biti locirana uzvodno od ušća Miločanskog potoka u rijeku Zetu, dok će tunel biti sa slobodnim tečenjem.

 

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Zoran bozovic

   Mislim da ovaj projekat treba realizovati, prije svega zbog ciscenja iprosirenja korita jer trenutno stanje je sramota za stanovnistvo tog kraja.Zaunulo korito suve vrbe smece…Sto se tice ribolova ja vidim tu ljude koji love gaovice za prodaju, druge koristi niko nema.Gdje su ti ekolozi da ovu sranotu slikaju i daju u javnost.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.