Zbog opasnosti od požara MUP pozvao na podizanje operativne spremnosti

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 17.07.2023. u 08:21
Zbog visokih temperatura i opasnosti od požara Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, na podizanje operativne spremnosti pozvali su na osnovu izvještaja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Cme Gore (ZHMS) a u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja.

Napominju da će, na osnovu informacija ZHMS, narednih dana a počev od danas, područje Crne Gore biti pod snažnim uticajem toplog tropskog talasa koji donosi visoke tropske temperature vazduha.

“Temperature će biti znatno iznad prosječnih za ovo doba godine i u pojedinim mjestima očekuje se obaranje dnevnih temperaturnih rekorda. U najtoplijim djelovima na širem prostoru Podgorice i Danilovgrada, očekuje se da će temperatura vazduha dostizati i prelaziti 40 stepeni. Ukoliko u međuvremenu ne dođe do značajne promjene meteorološke situacije i promjene položaja meteoroloških sistema, dejstvo ovog tropskog talasa nastaviće se do oko 25. jula. U periodu od 20. jula u sjevernim predjelima očekuje se i umjeren do pojačan vjetar južnih smjerova, a u planinskim predjelima povremeno na udare i jak. U perifernim sjevernim, sjeverozapadnim i sjeveroistočnim predjelima, povremeno u popodnevnim satima (posebno u periodu od 18.-20. jula) u planinama će dolaziti do pojačanog razvoja oblaka sa uslovima za lokalnu izolovanu pojavu kratkotrajne kiše sa grmljavinom”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Ova meteorološka situacija, upozorili su, može usloviti požare na otvorenom.

“Ova meteorološka situacija, između ostalog, narednih dana usloviće intenzivno sušenje površinske i niske vegetacije i time stvoriti vrlo visok do ekstremno visok indeks opasnosti od požara (FWI) što ukazuje na vrlo visok do ekstremno visok rizik od požara (wildfire) na otvorenom prostoru (FWI oko 50-60)”, upozorili su iz MUP-a.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Centralna univerzitetska biblioteka (CUB) Univerziteta Crne Gore obilježiće i ove godine Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama, 5. oktobar, i to centralnim programom pod nazivom Biblioteke za studente koji će se održati u dvadeset narodnih biblioteka u Crnoj Gori, kao i organizacijom javne tribine pod nazivom Biblioteke u 21. vijeku: između nostalgije i evolucije.
  Na zadovoljstvo brojnih učesnika iz Crne Gore i regiona uspješno je okončan još jedan jesenji Džip reli Montenegro trophy, a riječ je o turističko-sportskoj manifestaciji koja živi od 1999.godine s ciljem da promoviše malo poznate, a najljepše predjele Crne Gore, pogotovo na sjeveru.