Dani evropskog filma u Nikšiću

daniii
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 30.08.2018. u 06:27

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u saradnji sa ambasadama Bugarske, Republike Češke, Danske, Estonije, Grčke, Hrvatske, Holandije, Kipra, Letonije, Mađarske, Njemačke, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Švedske i Nikšićkim pozorištem, uz podršku EU info centra, organizuje Dane evropskog filma.

Program je dio Septembarskih dana, kao i Nikšićke kulturne scene, a u okviru kojeg će biti prikazano šesnaest filmova, različitih žanrova, najnovije evropske produkcije. Prvi će biti prikazani prvog i drugog septembra, a ostali od sedmog do 28. oktobra od 18.20 sati  u sali Nikšićkog pozorišta. Ulaz za sve projekcije biće slobodan.

Dane evropskog filma 01. septembra u 18h, otvoriće film „Ljepota poroka“ (1986), Živka Nikolića, velikana crnogorske i evropske kinematografije, dok će istog dana u 20h biti prikazan film „Dječak na mostu“, Kipar, (2016),  u režiji Petrosa Charalambousa.

Dan kasnije, u 18h prikazan će biti film „Bog voli kavijar“, Grčka, (2012) u režiji Yannisa Smaragdisa, dok će u 20h biti prikazan film „Slovenija, Australija, a sjutra cijeli svijet“, Slovenija, (2017), u režiji Marka Naberšnika.

Subota, 01.09. Sala Nikšićkog pozorišta u 18h

„Ljepota poroka“( Crna Gora), drama

U planinskim selima Crne Gore ljudi su oduvjek živjeli po strogim pravilima, bez uticaja moderne civilizacije. No, mladi bračni par odlazi da traži svoju sreću na primorju i zapošljava se u nudističkoj koloniji. Stotine nagih tijela i opuštena atmosfera čine da muž i žena preispituju stroga pravila života.

Režija : Živko Nikolić

Scenario : Živko Nikolić

Glumci : Mira Furlan, Milutin Karadžić, Petar Božović, Alain Noury, Mira Banjac, Eva Ras, Boro Stjepanović, Boro Begović, Vesna Pećanac, Miodrag Krstović, Veljko Mandić

Godina produkcije : 1986

Trajanje : 109 min

Subota, 01.09. Sala Nikšićkog pozorišta u 20h

„Dječak na mostu“(Kipar), drama

U naizgled idiličnom kiparskom selu, dvanaestogodičnji Sokrat će se naći u sred istrage o ubistvu, koja će zauvijek promijeniti njegov život i život cijele njegove porodice.

Režija: Petros Charalambous

Scenario: Eve Makis, Stavros Pamballis

Glumci: Toni Dimitriou, Kika Georgiou, Kostas Dimitriou

Godina produkcije : 2016

Trajanje: 85 min

Nedjelja, 02.09. Sala Nikšićkog pozorišta u 18h

„Bog voli kavijar“ (Grčka), avatura, drama, biografski, istorijski

Bog voli kavijar je ubjedljiva priča o Janisu Varvakisu, njegovom putu od skromnog grčkog gusara do međunarodnog kavijar milionera, uz naklonost ruske carice Katarine. Ipak, bogatstvo i moć mu ne pružaju zadovoljstvo. Njegova beskrajna ambicija donosi mu samo patnju, sve dok ne ostane bez svega, pa i sebe samog u ime ljubavi.

Režija : Yannis Smaragdis

Scenario : Yannis Smaragdis, Panagiotis Pashidis, Jackie Pavlenko, Vladimir Valutskiy

Glumci : Sebastian Koch, Evgeniy Stychkin, Juan Diego Botto, John Cleese, Catherine Deneuve, Olga Sutulova

Godina produkcije : 2012

Trajanje: 97 min

Nedjelja, 02.09. Sala Nikšićkog pozorišta u 20h

„Slovenija, Australija, a sjutra cijeli svijet“, Slovenija, drama

Boris radi na održavanju mašina u fabrici, nadajući se da će njegov rad i napor biti nekad nagrađeni. I zaista, pružena mu je mogućnost u kompaniji Kozmika, koja se bavi prodajom i savjetovanjem od vrata do vrata, kao i ulaganjima u vrijednosne papire.

Režija : Marko Naberšnik

Scenario : Marko Naberšnik

Glumci : Jure Ivanušič, Minca Lorenci, Aljoša Ternovšek

Godina produkcije : 2017

Trajanje: 120 min

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U sali "Zahumlja" večeras, sa početkom u 19 časova, biće upriličeno novo izdanje projekta "Imaginarijum", autorke Kristine Radović, a tema druge sesije koja će biti obrađena je "Slika i pozorište", sa gostom Goranom Bulajićem, dramaturgom i rediteljem.
U bjoskop Cinema 213 ove sedmice stižu dva nova filma – animacija “P’astanjan i tri njušketara” i triler “Džon Vik 4”.