Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićanka brendom “KOKA” „isplela“ specifičnu modnu priču koja ostavlja efektan estetski trag u svijetu

2
Ministarstvo kulture
  • Autor onogost.me
  • 31.05.2020. u 08:04

Transponovanjem tradicionalnih odjevnih predmeta u savremeni kontekst, modni brend „KOKA“ daje unikatan identitetski osvrt na percepciju crnogorske savremene mode. Autorka brenda je Biljana Jelić, dizajnerka iz Nikšića, koja je atraktivni istorijski narativ uskladila sa savremenim odjevnim komadima i „isplela“ specifičnu modnu priču koja ostavlja efektan estetski trag u svijetu.

Autorka brenda kaže da je ideja za projekat nastala spontano.

„Imala sam privilegiju da dobar dio života, zapravo svog djetinjstva, provedem na planini Sinjajevini u društvu moje babe Koviljke. Bila je prava planinka. Šta god da su radile, ona i njene drugarice usput su i plele, kao da su imale dodatni par ruku. Bilo da se čeka hljeb da se ispeče ili oteli krava, one su stalno plele. Tako sam se, još kao djevojčica, zaljubila u vještinu pletenja, koju sam upravo od babe naučila“, kaže Jelić.

S obzirom na to da se brend „KOKA“ fokusira na održivu modu, Jelić naglašava da je njen proizvod namijenjen ženama, odnosno – internacionalnoj ženi. Kaže da stvara bez pritiska modnih trendova, te da njen rad karakterišu bezvremenski odjevni komadi u kojima se mogu pronaći žene različitih modnih senzibiliteta. Kada je u pitanju tržište, napominje da je brend „KOKA“ prvo plasiran na domaćem „terenu“, odnosno na Balkanu.

„Međutim, ove sezone fokusirali smo se i na inostrano tržište. Strancima je jako zanimljivo ovo što radimo, zato što je u pitanju ručni rad, ali i to što za odjevne predmete koristimo 100 posto vunu, koja je obrađena baš na Balkanu. Već smo bili u Ljubljani, Štokholmu i Cirihu, a za sljedeću sezonu u pregovorima smo sa predstavnicima iz Berlina i Beča“, ističe Biljana.

Dodaje da vunicu uglavnom nabavlja iz raznih krajeva Balkana, tj. gdje god se domaća vuna obrađuje i farba.

„Prvi korak je pronaći odgovarajuću vuncu i taj proces ide paralelno sa osmišljavanjem modela. Onda dolazi najteži dio posla, to jest, pronaći žene koje dobro da pletu i koje, ujedno, imaju vremena za to. Proizvodnja je, zapravo, najveći izazov. Žene sa kojima radim su Crnogorke iz naših sela. Moja glavna pletilja je Slava, sa njom osmišljavam modele, pošto ne radimo po mustrama, već ih uglavnom baziram na mojim crtežima. Nakon toga, ona takoreći obučava ostale žene koje nastavljaju dalje da pletu zadate modele“, pojašnjava Jelić.

Što se tiče planova za budućnost, Biljana naglašava da joj je cilj da nastavi sa pletenjem i da razvija svoj brend, ali i da uputi što više ljudi u to koliko je ljepše nositi bezvremenske odjevne komade, koji ne podliježu trenutnim modnim trendovima.

Njen rad je jedan od 13 radova koje je Ministarstvo kulture podržalo na drugom konkursu za kreativne industrije, u okviru programa „Kreativna Crna Gora”. Podrška Ministarstva kulture brendu „KOKA“ odnosi se na obezbjeđivanje neophodne nadogradnje proizvodnih kapaciteta, ali i promotivnih aktivnosti.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture raspisalo je nedavno i treći Konkurs za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija“ u 2020. godini. Imajući u vidu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, a u okviru mjera podrške oblasti kulture,

Ministarstvo kulture ove godine, pored planiranih 100.000 eura, uvećalo je iznos fonda za ovaj konkurs za dodatnih 50.000. Na ovaj način obezbijeđena je veća podrška, a samim tim i održivost ove važne oblasti kulture u aktuelnim okolnostima.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U kući Katurića, sagrađenoj davne 1926.godine za potrebe apoteke, na jedna vrata možete doći do lijeka za tijelo, a druga će vas odvesti u jedan čudesni svijet koji liječi dušu. Kada se ona odškrinu, uski mračni hodnik, oblijepljen fotografijama grada N vuče vas da zagazite po starim škriputavim stepenicama, koje vode u neki stari, a opet novi svijet kuće, čije zidove krasi preko stotinu djela devet umjetnika, kojima je ona postala drugi dom, a koji zajedno sa svojim drugarima čine Samostalnu izviđačku četu i posebni Omladinski kulturni centar ,,TIBOR’’.

Svi su ga nekada sreli, preko trga, pokraj crkve, pored parka…bilo da je padala kiša ili snijeg, duvali vjetrovi, sijalo sunce, on je išao svojim specifičnim hodom, gorostasnom visinom, bacajući energično ruke za koje je tvrdio da takođe služe za hodanje, a onda bi zastao kraj poznanika, započinjujući uvijek neobično ćakulanje, darivajući ih parčetom svoje vedrine. Miško Mijušković bio je ikona grada N. kojeg je mnogo volio, svaki njegov kutak, klupu, lipu... Bio je jedinstven po mnogo čemu jer je proživio 70 godina na način koji niko nikada nije.

Početnim slovom njenog imena piše se riječ kultura od koje je satkano čitavo njeno biće, pa je i sama postala prva asocijacija za nikšićku kulturnu priču. Možda ste je nekada vidjeli kako otvara izložbe, kao organizatora raznih događaja, kako pjeva u horu ili možda u publici na večerima poezije, predstavama, promocijama knjiga, ali ni jedan kulturni događaj se ne može zamisliti bez ljupke Kristine Radović. Ova divna dama, sanjivog pogleda je istoričarka umjetnosti, koja svojim radom i ljubavlju stvara istoriju kulture grada N.