Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

SDP Nikšić: Demokrate da uskrate podršku Kovačeviću

SDP
  • Autor onogost.me
  • 24.06.2024. u 12:17
Nikšićki SDP pozvao je Demokrate da se distanciraju od predsjednika Opštine, Marka Kovačevića, čije javno djelovanje "nanosi dugoročnu štetu ugledu i vrjednostima koje ponosno baštini grad".

Podsjetimo, klub odbornika “Evropski tim za Nikšić” podnio je Prijedlog za razrješenje Kovačevića, a nikšićki Opštinski odbor Građanskog pokreta URA donio odluku da uskrati podršku predsjedniku Opštine.

Nikšićka URA otkazala podršku Marku Kovačeviću

"Ako držite do javno proklamovanih principa nemate racionalnog opravdanja da glasovima vaših odbornika omogućite nastavak štetnog i destruktivno djelovanje predsjednika Opštine koje postaje učestalo. Smognite hrabrosti i povucite podršku Marku Kovačeviću, pokažite da zaklinjanje u građanske i evropske vrjednosti nije samo predizborna farsa. Ili vam je čuvanje fotelja i naplata podrške kroz uslovljanje za nova uhljebljenja vaših partisku drugova jedini princip", navode u saopštenju OO SDP Nikšić.

Kako dodaju, u nastojanju da se ograde od fašisoidnog djelovanja predsjednika Opštine Nikšić čiji je govor povodom obilježavanja 166 godina od slavne bitke na Grahovcu, uznemirio cjelokupnu građansku i demokratsku javnost pozivaju ih da budu konkretni i jasni u svom stavu.

"Vaša deklarativna osuda ne znači gotovo ništa ukoliko mu i dalje omogućavate da sa pozicije prvog čovjeka Opštine nastavlja da sije mržnju i promoviše fašisoidne ideje, na čemu bi mu i njegov mentor Andrija Mandić, mogao pozavidjeti. Zagovorniku mržnje, podjela i raspirivaču šovinizma treba poslati jasnu poruku da svoje savove djeli sa 'bratijom' iz NSD-a, a ne ruši vrjednosti građanskog, antifašističkog i slobodarskog Nikšića. Ukoliko ne podržite njegovu smjenu postajete saučesnici koji zbog sitnih privilegija i partiskih interesa štite njegovu poziciju a time i njegove proklamovane ciljeve", navode u SDP-u.

Ističu da je Marko Kovačević pokazao mračnu stranu ličnosti za koju su mislili da nije svojstvena mladim ljudima, čak i ako pripadaju partiji čiji pojedinci promovišu ekstremni nacionalizam i tuđe interese na štetu vlastite države.

"Kao javni funkcioner predsjednik Opštine je dužan voditi računa kako se obraća u javnim istupima, jer predstavlja sve građane, a ne samo one koji djele njegova uvjerenja. Nikšić ne smije biti prepoznat po govoru mržnje i prjetnjama koje dolaze od prvog čovjeka grada prema svima koji se ne uklapaju u njegov etničko-vjerski obrazac i ideološku matricu. Gospodo iz Demokrata poslednji je trenutak da se distancirate od predsjednika Opštine, čije javno djelovanje nanosi dugoročnu štetu ugledu i vrjednostima koje ponosno baštini naš grad", poručuju u nikšićkom SDP-u.

Pored premijera, i predstavnika brojnih partija, govor Kovačevića osudio je i predsjednik Skupštine opštine Nemanja Vuković.

Vuković: Izjava Kovačevića ne doprinosi izgradnji tolerancije, osuđujem takvo postupanje

Kovačević je, pilikom obilježavanja 166 godina od bitke na Grahovcu, kazao da će „sa onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima“.

Oštre osude na govor sa Grahovca, Kovačević: Centri moći opet iskonstruisali priču

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Crna Gora treba pod hitno da otkloni nedostatke u pravnom okviru koji reguliše finansiranje političkih kampanja, partija i njihovih subjekata, a na osnovu posvećenosti koju je izrazila Vlada uz međustranačku podršku Parlamenta.
    Ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib rekla je da je počastvovana što je prisustvovala tako važnom događaju danas kojim Crna Gora pravi veliki korak naprijed u pregovorima sa EU. To je rekla nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije (EU), na kojoj je Crna Gora dobila pozitivan IBAR, čime ulazi u finalni proces pregovora sa EU u oblasti vladavine zakona.