Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

SDP Nikšić: Demokrate da uskrate podršku Kovačeviću

SDP
 • Autor onogost.me
 • 24.06.2024. u 12:17
Nikšićki SDP pozvao je Demokrate da se distanciraju od predsjednika Opštine, Marka Kovačevića, čije javno djelovanje "nanosi dugoročnu štetu ugledu i vrjednostima koje ponosno baštini grad".

Podsjetimo, klub odbornika “Evropski tim za Nikšić” podnio je Prijedlog za razrješenje Kovačevića, a nikšićki Opštinski odbor Građanskog pokreta URA donio odluku da uskrati podršku predsjedniku Opštine.

Nikšićka URA otkazala podršku Marku Kovačeviću

"Ako držite do javno proklamovanih principa nemate racionalnog opravdanja da glasovima vaših odbornika omogućite nastavak štetnog i destruktivno djelovanje predsjednika Opštine koje postaje učestalo. Smognite hrabrosti i povucite podršku Marku Kovačeviću, pokažite da zaklinjanje u građanske i evropske vrjednosti nije samo predizborna farsa. Ili vam je čuvanje fotelja i naplata podrške kroz uslovljanje za nova uhljebljenja vaših partisku drugova jedini princip", navode u saopštenju OO SDP Nikšić.

Kako dodaju, u nastojanju da se ograde od fašisoidnog djelovanja predsjednika Opštine Nikšić čiji je govor povodom obilježavanja 166 godina od slavne bitke na Grahovcu, uznemirio cjelokupnu građansku i demokratsku javnost pozivaju ih da budu konkretni i jasni u svom stavu.

"Vaša deklarativna osuda ne znači gotovo ništa ukoliko mu i dalje omogućavate da sa pozicije prvog čovjeka Opštine nastavlja da sije mržnju i promoviše fašisoidne ideje, na čemu bi mu i njegov mentor Andrija Mandić, mogao pozavidjeti. Zagovorniku mržnje, podjela i raspirivaču šovinizma treba poslati jasnu poruku da svoje savove djeli sa 'bratijom' iz NSD-a, a ne ruši vrjednosti građanskog, antifašističkog i slobodarskog Nikšića. Ukoliko ne podržite njegovu smjenu postajete saučesnici koji zbog sitnih privilegija i partiskih interesa štite njegovu poziciju a time i njegove proklamovane ciljeve", navode u SDP-u.

Ističu da je Marko Kovačević pokazao mračnu stranu ličnosti za koju su mislili da nije svojstvena mladim ljudima, čak i ako pripadaju partiji čiji pojedinci promovišu ekstremni nacionalizam i tuđe interese na štetu vlastite države.

"Kao javni funkcioner predsjednik Opštine je dužan voditi računa kako se obraća u javnim istupima, jer predstavlja sve građane, a ne samo one koji djele njegova uvjerenja. Nikšić ne smije biti prepoznat po govoru mržnje i prjetnjama koje dolaze od prvog čovjeka grada prema svima koji se ne uklapaju u njegov etničko-vjerski obrazac i ideološku matricu. Gospodo iz Demokrata poslednji je trenutak da se distancirate od predsjednika Opštine, čije javno djelovanje nanosi dugoročnu štetu ugledu i vrjednostima koje ponosno baštini naš grad", poručuju u nikšićkom SDP-u.

Pored premijera, i predstavnika brojnih partija, govor Kovačevića osudio je i predsjednik Skupštine opštine Nemanja Vuković.

Vuković: Izjava Kovačevića ne doprinosi izgradnji tolerancije, osuđujem takvo postupanje

Kovačević je, pilikom obilježavanja 166 godina od bitke na Grahovcu, kazao da će „sa onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima“.

Oštre osude na govor sa Grahovca, Kovačević: Centri moći opet iskonstruisali priču

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Proširenje Vlade može se očekivati u narednih desetak dana. Time će Crna Gora najzad napraviti dodatni demokratski iskorak i izaći iz jednog politički nenormalnog stanja, u kome su određene adrese sprečavale da oni koji su predvodili borbu za demokratiju i oborili visedecenijsku diktaturu, budu u Vladi.
  Poštenije bi bilo da su ministar Saša Mujović i predsjednik Borda direktora EPCG Milutin Đukanović odmah rekli sa kim je dogovoren tender nego što su dali uslove koji su za rubriku 'vjerovali ili ne', istakli su iz Građanskog pokreta URA komentarišući raspisani javni poziv Elektroprivrede Crne Gore koji predviđa mogućnost zakupa Čeličane i Kovačnice u Želiezari Nikšić od 15 do maksimalno 50 godina, a iznos najniže zakupnine koju zainteresovana kompanija može ponuditi ne može biti niži od 30 hiljada eura, niti viši od 150 hiljada eura