Osnovno tužilaštvo pokreće sajt, mediji: Prostora za unapređenje saradnje ima mnogo

Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 27.09.2019. u 12:11

Odnos medija sa sudstvom i tužilaštvom je jako važan, ali uvijek može biti bolji i kooperativniji, te treba da se zasniva na nezavisnosti, nepristrasnosti, stručnosti, profesionalizu, povjerenju i poštovanju, zaključak je sa današnje panel-diskusije „Pravosuđe i mediji“ na kojoj su govorili novinari i predstavnici pravosuđa.

„Sudovi treba pravovremeno da informišu javnost o svom radu i učine informacije dostupnim svim građanima pod jednakim uslovima, a informacije koje se objavljuju treba da budu takve da zadovolje interes javnosti“, kazao je predsjednik nikšićkog Osnovnog suda Vukota Vujačić.

On je rekao da se od pravosuđa očekuje da bude stručno, nepristrasno i efikasno, a od medija da poznaju materiju, da nepristrasno i potpuno izvještavaju.

„Shodno prednjem, apelujem na strpljivost i tješnju saradnju pravosuđa i novinara, u nastojanju da zaživi veći stepen javne komunikacije. Siguran sam da u otvorenom razgovoru treba da rješavamo probleme jer smo i jedni i drugi pozvani da popravljamo društvo“, poručio je on.

Da je Osnovno državno tužilaštvo imalo do sada dobru saradnju sa medijima jer je u njihovom interesu da se javnost informiše o onim događajima za koje postoji interesovanje, navela je osnovna državna tužiteljka Vjera Mićunović. Ona je naglasila da se mora voditi računa da se javnost informiše u onoj mjeri u kojoj se neće narušiti zakonitost vođenja postupka, odnosno neće ići nauštrb vođenja istrage.

Informacije su do sada, kako je rekla, objavljivane putem sajta Vrhovnog državnog tužilaštva, putem mejla Tužilaštva odgovarano je na novinarska pitanja, a kada bi se desio neki konkretan događaj, dežurni tužilac je nakon događaja davao informacije za medije. Ono što je novina je da je u toku formiranje sajta Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću.

„Preko sajta objavljivaće se potvrđene optužnice, davaće se saopštenja za medije i sve informacije koje su objavljivane putem sajta Državnog tužilaštva, sada će se objavljivati putem novog sajta Državnog tužilaštva u Nikšiću. Novina je i što će se putem tog sajta objavljivati zaključeni sporazumi o priznanju krivice“, objasnila je ona dodajući da je ovim bio cilj da se unaprijedi upravo saradnja sa medijima, odnosno da se javnost blagovremenije i tačnije informiše.

Mediji ipak misle da prostora za unapređenje saradnje ima mnogo.

Novinar Radio-televizije Crne Gore Darko Bulatović kazao je da su, na osnovu njegovog dugogodišnjeg iskustva u medijima, pokušaji da se dobiju informacije od nadležnih institucija, prije svega tužilaštva, bili otežano, a komunikacija štura.

„Prvo bih zamjerio činjenicu da mi moramo da čekamo po nekoliko sati, pa čak i čitav dan na adekvatnu informaciju.  Nekad, na kraju ne dobijemo izjavu, čak ni osnovnu informaciju ko je osoba koja je, recimo, u tom trenutku oštećena“, istakao je on.

Češće je do informacija, kako je dodao, dolazio putem policije, preko insajderskih informacija. Kako je istakao, to je nažalost postala praksa, jer nadležno lice ne želi da dostavi makar osnovne informacije.

Kada je u pitanju sudstvo, smatra da sudski proces treba učiniti ljudima vidljivim kroz video-reportažu.

Slično o radu sudova misli i novinarka Dnevnih novina Vijesti Svetlana Mandić, te da javnosti treba pružiti snimak iz sudnice i fotografiju.

Ona je naglasila da pravosudni organi moraju znati da mediji istog dana izvještavaju o nekom postupku. Ukoliko se ne daju prave informacije, novinari moraju da saznaju iz drugih izvora i da te informacije „puštaju“.

„Tužilac često ne da izjavu, a kada i da, ništa konkretno nije rekao. Mi znamo da se mora poštovati zakon, svega smo toga mi svjesni, ali javnost hoće da zna makar one osnovne informacije šta se desilo. Dobro bi bilo da postoji mnogo veće razumijevanje i povjerenje sa obje strane, da vi shvatite naš posao, a mi vaš“, dodala je ona.

Poručila je da je ne treba saradnju svoditi na lična poznanstva i dobre odnose.

„Godišnje treba da se organizuje jedna konferencija za novinare i da predstavite rad tužilaštva, odnosno sudstva, šta ste radili te prethodne godine. Da javnost zna šta ste i jeste li radili, jer javnost na osnovu onoga što mediji izvještavaju ocjenjuju vaš rad“, kazala je Mandić.

Slavko Milić ispred Defendologija centra istakao da je za njihov posao – rad sa djecom sa problemima u ponašanju, jako važno da imaju dobru saradnju sa medijima, a sa druge strane i sa pravosudnim organima.

„Potrebno je što više edukvati i jedne i druge, odnosno što više da razgovaramo“, smatra on.

Panel-diskusija je održana u okviru projekta “Građani u reformi pravosuđa“, koju su partnerski realizovali Centar za političku edukaciju i Defendologija centar iz Nikšića, a uz podršku Centra za monitoring (CEMI), Centra za demokratiju i ljudska prava (Cedem), Mreže za afirmaciju evropskih integracija i Evropske unije (EU) kroz IPA program.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Projekat “Građani u reformi pravosuđa”, koji realizuju Centar za političku edukaciju i Defendologija centar iz Nikšića, a uz podršku Centra za monitoring (CEMI), Centra za demokratiju i ljudska prava (Cedem), Mreže za afirmaciju evropskih integracija i Evropske unije (EU), završen je uspješno.