ALFA Centar obilježava Međunarodni Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

12243148_1219878431372675_7470721007627868533_n
  • Autor onogost.me
  • 16.11.2017. u 15:01

U nedjelju 19.novembra je Međunarodni Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća a u svijetu obilježava svake treće nedjelje mjeseca novembra još od davne 1995. Godine.

Volonteri ALFA Centra će tog dana u šest gradova Crne Gore distribuirati informativni materijal “USPORI” sa ciljem da što veći broj građana dobije informacije o obavezi poznavanja i poštovanja saobraćajnih propisa.

“Od 2010. godine na ovaj Dan smo organizovali Performans-simulaciju saobraćajne nesreće na nekoj od raskrsnica u Podgorici. Ove godine, zbog najavljenih loših vremenskih uslova odlučili smo se za ovaj vid obilježavanja. Moramo imati na umu da, prema podacima UN-a, dnevno oko 3.500 lica u svijetu izgubi život u saobraćajnoj nezgodi, a 100.000 bude lakše ili teže povrijeđeno. Kada je u pitanju Crna Gora, statistika još manje ohrabruje. Naime, do 1.novembra 2017. dogodilo se 4.548 saobraćajnih nezgoda, u kojima je život izgubilo čak 57, a teže povrijeđeno 364 lica”, rekla je Nada Radović, koordinator sektora za bezbejdnost saobraćaja u ALFA Centru.

“Obilježavajući ovaj dan cilj nam je da upozorimo na ove tužne brojke i skrenemo pažnju javnosti da se prevencijom i međusobnom koordinacijom svih subjekata zajednice može uticati na smanjenje nesreća a time i broj žrtava.” rekla je Radović dodajući da će u toku naredne sedmice biti realizovano niz događaja i aktivnosti od kojih ističe Konferenciju o bezbjednosti saobraćaja. “Konferencija će se održati u srijedu 22.novembra na Pravnom fakultetu. Na ovaj način se i ova visokoškolaska ustanova već drugu godinu za redom pridružuje našim naporima. “ završava Radović.

Međunarodni Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća širom svijeta, prilika je da se institucije, građani i cjelokupno crnogorsko društvo podsjeti na odgovornost i skrene pažnja javnosti na saobraćajne nezgode, posledice saobraćajnih nezgoda kao i mjere koje se mogu preduzeti da se one spriječe.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.