Nikšićani žale zbog sukoba sa Libijcima: Voljeli bi da pružimo ruku jedni drugima!

20170829_103401
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 29.08.2017. u 17:57

Lazar Kekić, Mlađen Ćirković, Slavko Musić i Dragan Bijelić već desetak dana žive sa teretom apsolutne osude javnosti zbog napada na libijske studente vazduhoplovstva.

Oni, priznaju, žale zbog sukoba, ali tvrde da motiv tuče ni u kom slučaju nije bio vjerski kako se ovih dana moglo čuti od druge strane.

Ćirković kaže da nijesu ni znali ko su momci kada je došlo do konflikta, kao i da su svi bili pod dejstvom alkohola kad je došlo do “varnica” između njih.

“Žao nam je što je došlo do ovog nemilog događaja. Ja mislim da su Nikšićani spremni uvijek za nove ljude i sve vjere. Mislim da je ovo prvi i posljednji put da je došlo do ovog nemilog događaja”, iskren je on.

Isto potvrđuje i Musić.

“Nema govora da je to bilo na vjerskoj osnovi. Mi njih stvarno nijesmo vrijeđali. Izašli smo i došlo je do nekog guranja i onda je tu sve počelo. Prije toga smo i igrali sa njima i zezali se”, objašnjava Slavko Musić.

Kekić ističe da bi želio i susret sa libijskim studentima.

“Voljeli bi da se sretnemo sa njima i pružimo ruke jedni drugima. Da se vidi da nije tako kao što mediji pišu i objavljuju, da nijesmo mi huilgani i kriminalci”, tvrdi on.

O incijativi Nikšićana upoznati su i predstavnici škole vazduhoplovstva koji su izrazili zadovoljstvo što su mladići iz Nikšića uputili javno izvinjenje. Narednih dana oglasiće se, kako su kazali, tim povodom.

Nakon ovog napada, koji se desio prošle sedmice ispred noćnog kluba “Dajmond”, odmah su se oglasili i iz Airways Aviation Akademije, gdje Libijci pohađaju školu, tražeći od nadležnih da procesuiraju učesnike, kako su naveli, rasistički motivisanog napada.  

“Više je nego neprijatno iznenađenje činjenica da su naši studenti, koji su stipendisti libijske Vlade, i koji se u Crnoj Gori školuju za pilote, napadnuti u Nikšiću u noći između petka i subote. Jedan od njih je zbog zadobijenih udaraca bio nesvjestan izvjesno vrijeme i život mu je bio ugrožen zbog gušenja jezikom. Studenti su napadnuti iz čista mira, a povod napadačima bila je njihova vjerska i nacionalna pripadnost. Ovaj napad predstavlja rasistički čin koji nanosi ogromnu štetu ne samo našoj Akademiji već i cijeloj zemlji. Ovakvi postupci moraju biti strogo kažnjeni i onemogućeni ubuduće. Naša Akademija će preduzeti sve što je u njenoj moći da se ovaj događaj prikaže u svom pravom svjetlu, i da se sve u vezi sa tim i adekvatno procesuira. Sigurni smo da će nadležni organi preduzeti sve zakonom predviđene radnje po ovom pitanju. Mi ćemo na tome insistirati”, rekao je tada Petar Glomazić, direktor baze Airways Aviation Akademije u Crnoj Gori, pozivajući zvaničnike na najvišem novou da osude i na pravi način procesuiraju ovaj slučaj nasilja i, kako je kazao, rasistički motivisanog napada koji u mnogome može da ugrozi stabilnost.

Osude su stigle i sa najviših adresa, preko čelnika opštine Nikšić koji su nedavno organizovali prijem za Libijce zbog nemilog događaja, pa sve do građana.

Predsjednik opštine Veselin Grbović je prilikom prijema izrazio žaljenje zbog nemilog događaja, i ogorčenje na pojedince koji su se usudili dići ruku na studente, koji su baš Nikšić izabrali za mjesto gdje će usavršavati svoja znanja. Naglasio je i da očekuje da će Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo riješiti taj slučaj i vinovnike najoštrije kazniti.

“Nikšić je otvoren grad, grad izuzetno gostoprimnih i srdačnih ljudi i vjerujemo da više nikada ovakvi nemili izgledi neće desiti u našem gradu”, istakao je Grbović i studentima poželio uspješan nastavak školovanja, da u budućnosti ostvare svoj san i postanu piloti koji će uostalom nadlijetati i nebo iznad Crne Gore.     

    TVCG

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Turistička organizacija Nikšić i ove godine, povodom predstojećih praznika organizuje akciju za izbor najljepšeg novogodišnjeg izloga pod nazivom „Novogodišnja čarolija u izlogu“.
Na samom upisu Filozofskog fakulteta UCG, prema psihologiji sam već gajila ljubav koja je svakim danom postajala sve veća, te je ona do danas uspjela da postane nešto bez čega sebe ne mogu ni da zamislim, riječi su studentkinje Filozofskog fakulteta Milene Abramović (9.53) koja je proglašena je za najbolju studentkinju svog fakulteta za tekuću studijsku godinu 2022/23.