Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
17:11
15.2.2019.

Ozon: Subvencije za posude za selektivno odlaganje otpada

U Crnoj Gori trebalo bi subvencionirati posude za selektivno odlaganje otpada u domaćinstvima, a ne male hidroelektrane, smatraju u ekološkom pokretu Ozon.


Iz te nevladine organizacije kazali su da bi se podsticajnim mjerama ka domaćinstvima, relativno brzo moglo da dođe do vidljivog napretka u ispunjenju nacionalnih ciljeva reciklaže, umanje računi za komunalne usluge građanima i pozitivno djeluje na održivost komunalne infrastrukture u lokalnim zajednicama i poslovanje postojećih i budućih centara za upravljanje otpadom.

"Da bi povratili volju građana, poljuljanu promašenim projektima nadležnih, da doprinesu uspostavljanju sistema selektivnog odlaganja otpada i uticali na veću efikasnost državnih i lokalnih planova upravljanja otpadom, predlažemo da se obezbijede namjenske posude za selektivno odlaganje onih vrsta otpada koje imaju tržišnu vrijednost, poput ambalažnog, kako bi i ekonomski gledano ta inicijativa bila održiva", rekli su iz Ozona.

U toj organizaciji vjeruju da se višedecenijska politika subvencioniranja u Crnoj Gori koja je prema njihovom mišljenju pogrešna, mora hitno prekinuti, počevši od podsticajnih mjera za male hidroelektrane i da se kroz ovaj vid ekonomske politike mora štititi javni i interes građana.

Iz Ozona su ocijenili da je svima jasno da nekontrolisano odlaganje otpada nanosi nesagledive ekološke i ekonomske štete, negativno utiče na javno zdravlje, zatim na turizam i prateće ugostiteljske djelatnosti, poslovanje javnih komunalnih preduzeća i lokalnih uprava.

"Moramo zahtijevati od onih koji donose odluke da prepoznaju realne potrebe i prioritete i iskoriste državni budžet da unaprijede postojeće stanje, a ne kao do sada privatne interese stavljaju iznad javnog i za to koriste subvencione mehanizme", kazali su iz Ozona.

Smatraju da je pravo vrijeme i da svako pojedinačno pokaže građansku odgovornost i brigu za javno zdravlje i životnu sredinu i da se nadaju da će za tu inicijativu dobiti značajnu podršku građana i relevantnih institucija, koje shvataju koliko je bitno iskorijeniti pogubne navike.

Ocjenjuje se da je vrijeme da se spriječe zloupotrebe poput krađe reciklabilnog otpada iz gradskih kontejnera, njegova nelegalna preprodaja zonama sive ekonomije.

"Time se negativno utiče na ekonomsku održivost postojećih centara za upravljanje otpadom u Podgorici i Baru, koji imaju potrebne dozvole i saglasnosti, pa smatramo da bi i tom kontekstu subvencioniranje posuda za domaćinstva bilo pravo rješenje", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je porazno da u 20 vijeku ne postoji uređen sistem upravljanja otpadom, a da se pokušava valorizovati razvojni potencijal ekološke države kroz turizam i korišćenje prirodnih resursa.

"Pozivamo nadležne institucije, prije svega resorno Ministarstvo održivog razvoja i turizma, da se sistemski počnemo realizaciju Državnog plana upravljanja otpadom, kroz vidljive i jasno mjerljive projekte kakvi su Centri za pametno upravljanje otpadom", rekli su iz Ozona.

Oni smatraju da je potrebno efikasnom i neselektivnom sankcionom politikom uticati na neodgovorne lokalne uprave, naročito one koje ignoratskim odnosom prema važećoj zakonskoj regulative, podrivaju i obesmišljavaju sistem i time zlopotrebljavaju dobijeno povjerenje građana.

"Ukoliko se ne zaustavi postojeća anarhija, jasno je da će štete biti sve veće i teže rješive, pa se nadamo da će naša inicijativa biti prihvaćena od onih koji su dužni da obezbijede funkcionisanje sistema", upozorili su iz Ozona.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:28
  18.3.2019.

  TV operatori od danas su dužni da za programske sadržaje koji mogu štetiti fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika, u periodu od 6 do 23 sata, aktiviraju mjere roditeljske kontrole takvih programskih sadržaja (pinovanje, odnosno omogućavanje pristupa sadržaju samo uz korišćenje PIN koda), saopšteno je iz Agencije za elektronske medije.

 • 16:52
  18.3.2019.

  Na posljednji oglas za prijem vojnika i vojnikinja po ugovoru, koji je Ministarstvo odbrane objavilo u januaru, primljeno je 51 lice.

 • 14:51
  18.3.2019.

  Peti Sajam izbornih predmeta danas je okupio veliki broj zainteresovanih učenika prvog, drugog i trećeg razreda u holu Gimnazije “Stojan Cerović”.

 • 13:56
  18.3.2019.

  Nevladina organizacija ALFA Centar poklonila je lokalnoj Turističkoj organizaciji 15.000 razglednica sa motivima našeg grada. Razglednice su izrađene u sklopu projekta “Iz Nikšića s ljubavlju”.