Projekat OŠ „Radoje Čizmović“ i mladih Roma i Egipćana: Predstavom protiv predrasuda

19191119_10209335941291178_101971668_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 14.06.2017. u 06:41

Polaznici osnovne škole za obrazovanje odraslih „Radoje Čizmović“, u sali KUD „Zahumlje“, odigrali su za vikend predstavu „Još jedan prođe dan“.

Predstava na simpatičan način tretira probleme romske i egipćanske zajednice i načine na koji prevazilaze uključujući se u savremene tokove društva. Tekst predstave, scenografija, muzika, kostimi, rezultat su zajedničkog rada polaznika i njihove profesorice Nele Pejović.

„Ovom predstavom Romi i Egipćani željeli su da promjene svoju životnu zbilju, promovišu talenat i ozbiljan rad. Glavni akteri Besmir Tafaj, Mira Kastrati, Osman Sejda, Bajram Sejda svojim glumačkim umijećem, duhovitošću gesta i pokreta, snalaženjem na sceni oduševili su publiku koja ih je nagradila dugim aplauzom. Amir Šalja je još jednom pokazao svoj raskošni talenat i svojim glumačkim šarmom dao pečat predstavi. Podsjetimo, Šalja je osvojio prvo mjesto na opštinskom takmičenju, i treće mjesto na drzavnom takmičenju recitatora“, navode iz te škole.

Predstava je, dodaju, urađena bez ikakve finansijske podrške ili bilo koje druge, čime je ova škola pokazala da se i bez velikih projekata i novca mogu afirmisati prave vrijednosti i biti podrška onima kojima je potrebno.

Svojim mnogobrojnim aktivnostima škola razbija predrasude prema romskoj i egipćanskoj populaciji, afirmišući njihov progres, talenat, kvalitetno i moderno obrazovanje.

U predstavi igraju mladi Romi i Egipćani Besmit Tafaj, Mira Kastrati, Amir Šalja, Osman Sejda, Fatmir Tafaj, Bajram Sejda, Sabur Seida, Sabina Hajruši, Amanta Šalja, Dafina Šalja, Nada Hajruši, Jasmina Hajruši, Egzonit Sejda.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.