Slovenci i Austrijanci će ispitati zbog čega sijalice “crkavaju”

Čitalac portala Onogošt
 • Autor Marija Goranović
 • 17.11.2023. u 08:23
Zbog čega je Nikšić u mraku posljednjih mjeseci ovih dana ispitaće slovenački i austrijski inženjeri.

Predstavnici austrijske firme „Šveder“ i slovenačke firme „Javna razsvjetljava“ sa kojom je potpisan ugovor o izvođenju radova i zamjeni postojeće rasvjete led rasvjetom održali su juče sastanak sa čelnicima lokalne uprave.

Oni će ispitati zbog čega oko 1.000 komada sijalica austrijske firme nekoliko mjeseci nakon postavljanja ne radi.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, Vidak Krtolica, kazao je za portal Onogošt da je od 10.765 sijaličnih grla na teritoriji opštine Nikšić, dosad promijenjeno oko 70 odsto.

Zbog čega je došlo do velikog broja crkavanja sijalica austrijske firme, da li se to dešavalo ranije, kao i da li su poslate sijalice lošijeg kvaliteta, odgovor će, poručuje, znati nakon ispitivanja.

Prva ispitivanja i provjere Slovenci i Austrijanci radiće u dijelu Bogetića, Župe i Vidrovana gdje je, kaže Krtolica, najviše sijaličnih grla crklo. Ponovio je da je rok na sijalična grla 20 godina.

Krtolica kaže da pritužbe građana na javnu rasvjetu svakodnevno stižu i do Opštine. Mrak „vide“ i opštinski službenici.

Ugovor vrijedan 9,5 miliona potpisan je sa slovenačkom firmom „Javna razsvjetljava“ u septembru prošle godine, a sa realizacijom se krenulo u februaru.

Prilikom potpisivanja ugovora predsjednik uprave slovenačke firme Arman Koritnik kazao je da ta firma postoji više od 60 godina i u Sloveniji pokriva više od 75 odsto opština, prenijeli su tad iz lokalne uprave.

Optimistično je tad najavljen „skada sistem“.

“Za lokalnu upravu je bitno to što ćemo dobiti „skada“ sistem putem kojeg ćemo moći da pratimo gubitke na mreži javne rasvjete i pratimo kada se neka od sijalica pokvarila, tako da građani neće morati da šalju zahtjeve za popravku“, naveo je prilikom potpisivanja ugovora predsjednik Opštine Marko Kovačević.

Građani su putem portala Onogošt više puta ukazivali na ovaj problem. Serijom tekstova poslali su poruku da je Nikšić u mraku, čime je, kako su kazali, ugrožena bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

“Rasvjeta u koju je uloženo 10 miliona je katastrofa, uopšte ne funkcioniše ono što su najavili kao najveći projekat opštine Nikšić, da će oni odmah preko programa znati da je svetiljka u kvaru i ekipa izaći na teren da popravi. Ovo već ne radi mjesecima”, komentar je čitaoca portala.

Opština: Ostvarena ušteda od 170.880 eura

Uštedom od preko 170 hiljada eura na osnovu potrošnje električne energije za javnu rasvjetu pohvalili su se iz Opštine.

„I prije završetka projekta energetske efikasnosti po ESKO modelu, koji podrazumijeva zamjenu postojećih svjetlosnih izvora javne rasvjete novim LED izvorima, Opština Nikšić tim povodom ostvaruje uštede električne energije. Na osnovu troškova električne energije za javnu rasvjetu opština Nikšić je prošle godine, do 11. mjeseca, potrošila 482.828,12 eura, dok je ove godine u istom periodu potrošila 311.948,12 eura. Ostvarena je ušteda od 170.880 eura na osnovu potrošnje električne energije za javnu rasvjetu“, naveli su iz Opštine.

Kako su kazali, na primjer, troškovi za električnu energiju za javnu rasvjetu u septembru 2022. godine bili su 50.782,75 eura, a u septembru 2023. godine iznose 21.346,07 eura.

„U oktobru prošle godine su bili 59.210,66 eura, a ove godine iznose 24.265,89 eura. Vidimo da se uštede na mjesečnom nivou i prije završetka investicije već ostvaruju više nego duplo. Realizacija projekta je trenutno preko 75 odsto ispravnosti sistema, a prije početka ovog projekta ispravnost sistema bila je na 69 odsto. Na kraju projekta obaveza izvođača je da ispravnost sistema bude 100 odsto, uz ostvarivanje garantovanih ušteda iz kojih investicija isplaćuje“, kazali su iz Opštine.

Iz lokalne uprave kažu da su se pojavili određeni problemi u realizaciji samog projekta, koji će, kako poručuju, u narednom periodu biti otklonjeni i projekat završen do kraja, nakon čega će ostvarene uštede biti još veće.

„Opština Nikšić do sada nije dala ni centa za zamjenu javne rasvjete niti ima obavezu isplaćivanja investicije dok se projekat ne završi do kraja, a kao što se vidi iz priloženog, uštede se već ostvaruju. Izdaci na osnovu troškova održavanja i potrošnje električne energije u sistemu javne rasvjete do ove godine prelazili su cifru od 730 hiljada evra“, zaključuju iz Opštine.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Osnivač i direktor Kulturno- kreativnog centra "Akord", pjevač, pjesnik, sugrađanin Dragan Knežević preminuo je u 61. godini života.
  Stočar iz Nikšića Slavko Bezmarević za emisiju TVCG "Agrosaznanje" govori o tome kako nije zadovoljan odnosom resornog ministarstva prema proizvođačima hrane. Kaže da je sve manje stočara iako se, da država pomaže, od ovog posla može lijepo živjeti.