U minuloj godini smanjen broj korisnika materijalnog obezbjeđenja

dsc_3111
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 19.01.2016. u 16:42

Tokom prethodne godine materijalno obezbjeđenje koristilo je 1.618 korisnika, što je za 240 manje u odnosu na 2014.godinu, dok se nikšićkom Centru za socijalni rad, za jednokratnu novčanu pomoć, obratilo 513 građana, skoro stotinu manje nego godinu ranije.

Iz PR službe Ministarstva rada i socijalnog staranja samo se broj korisnika prava na tuđu njegu povećao u odnosu na godinu ranije, pa je prošle godine bilo 1.436 korisnika, što je za 325 više u odnosu na 2014, pišu Vijesti.

“Tokom 2015. godine ukinuto je pravo na materijalno obezbjeđenje za 321 korisnika i to za 250 korisnika dječijeg dodatka, 70 korisnika tuđe njege i pomoći i za jednog korisnika lične invalidnine”, saopšteno je iz tog ministarstva.

Pojedini korisnici kojima su pomenuta materijalna obezbjeđenja ukinuta smatrali su da i dalje imaju prava na ista pa je podneseno 175 žalbi.

U prethodnih pet godina iz državnog budžeta za korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice sa područja opštine Nikšić najviše je izdvojeno 2013.godine – preko 2,155 miliona eura, dok je najmanje uplaćeno 2014 – skoro 1,846 miliona.

Za prvih devet mjeseci prošle godine u tu svrhu je utrošeno 1,365 miliona.

Ista je situacija i sa godišnjim izdvajanjem za dječje dodatke – najviše je izdvojeno 2013. – 706.000, najmanje 2014. – 581.000, dok je za devet mjeseci 2015. ukupni iznos izdvojen za dječje dodatke bio 439.000 eura.

Tokom prošle godine Centar za socijalni rad, u saradnji sa resornim ministarstvom, uspio je da porodici Koprivica u veoma kratkom vremenskom periodu obezbijedi sredstva za kupovinu kuće.  U saradnji sa Udruženjem paraplegičara Nikšić, obezbijeđena je pristupna rampa za lica smanjene pokretljivosti, otvoren je gradski vešeraj, servis za stanovanje uz podršku i još jedan  dnevni boravak za stara lica, a u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Opštinom Nikšić, porodici Nikolić je obezbijeđen stan koji je u potpunosti adaptiran i opremljen neophodnim pokućstvom.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podnijelo je juče krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici zbog osnovane sumnje da je osoba R.Ž. dostavila lažnu i neistinitu obrazovnu ispravu.
Predsjednici pet opština sjevera Crne Gore uputili su otvoreno pismo premijeru Crne Gore Milojku Spajiću u kojem zahtijevaju održavanje sastanka na kojem bi se razmotrile mogućnosti realizacije probijanja tunela kroz Semolj.