Uklonjen e-otpad iz OŠ “Luka Simonović”

2
Ekološki pokret “Ozon”
  • Autor onogost.me
  • 06.07.2019. u 10:05

Ekološki pokret “Ozon” je na poziv Osnovne škole “Luka Simonović” organizovao akciju uklanjanja stare računarske opreme, koja je korišćena za nastavu i potrebe menadžmenta.

“U narednom periodu naše aktivnosti će biti sve više usmjerene na one vrste otpada koje zahtjevaju posebne uslove i ovlašćenja, kako bi uticali da naši građani  budu informisani o mogućnostima predaje elektronskog i elektro otpada, otpadnih baterija, farmaceutskog i drugog otpada ovlašćenim firmama, jer to garantuje da će proces biti doveden do kraja na zakonski način.  Takođe, nastavićemo sa realizacijom programa “Obrazovanje o upravljanju otpadom“ koji je tokom dvije školske godine, odlukom Nacionalnog savjeta za obrazovanje, bio i dio Kataloga programa za stručno usavršavanje nastavnika, Zavoda za školstvo, jer očigledno da saradnja sa menadžmentom i nastavnicima škola koje su uzele učešće daje dugoročne rezultate. Tome svjedoči i ova akcija sa OŠ “Luka Simonović“, na što sam kao njen bivši učenik veoma ponosan“, rekao je Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta “Ozon“.

E-otpad je preuzela ovlašćena firma ,”Hemosan d.o.o.” iz Bara, shodno Zakonu o upravljanju otpadom.

Ekološki pokret “Ozon” će, kako najavljuju, intezivirati saradnju sa firmom “Hemosan“, koja se, ističu, svaki put odazvala pozivu za saradnju, što je najbolji primjer društvene odgovornosti pokazane kroz matičnu djelatnost.

“Nakon što nam je “Hemosan“ bio domačin tokom aktivnosti “Arhus karavana“, koji realizuju Agencija za zaštitu pririode i životne sredine i  “Ozon“, kada smo imali čast da budemo prva organizovana civilna grupa koja je imala priliku da se upozna sa kapacitetima i načinom rada ove  firme, dogovorili smo da počnemo sa konretnim zajednićkim aktivnostima. Mi ćemo ubuće koristiti svoje komunikacione kanale da što više informišemo javnost o njihovim djelatnostima i promovišemo primjere dobre prakse, poput uklanjanja e-otpada iz OŠ “Luka Simović”, zaključio je Perović.

Studijska posjeta  firmi “Hemosan“ bila je organizovana za studente i profesore Metalurško-tehnološkog fakulteta, smjer Zaštita životne sredine, koji su bili polaznici “Škole ekološkog aktivizma“. Riječ je o višegodišnjem edukativnom programu Ekološkog pokreta “Ozon“,  realizovanog uz podršku Misije OEBS u Crnoj Gori i u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i Ministarstvom održivog razvoja i turizma.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U crnogorskom MUP-u od pet letjelica aviohelikopterske jedinice nijedna nije operativna. Postavlja se pitanje kako ići u akcije spašavanja koje zahtijevaju pomoć iz vazduha. Iz Vojske, koja raspolaže sa pet helikoptera, ističu da to nije njihov primarni zadatak ali da su u prethodne dvije godine imali dosta angažovanja zato što takvim zadacima druge institucije nijesu mogle da odgovore.
Ljetnje računanje vremena počinje večeras. U noći između subote i nedjelje kazaljke ćemo pomjeriti za sat unaprijed, odnosno sa 2:00 na 3:00 časa. Spavaćemo sat vremena manje, ali će dan biti duži.