VIDEO: Ukazivali ste na neuređene kvartove, evo šta je sve urađeno za dvije godine i šta je u planu

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 31.01.2023. u 08:41
Opština je budžetom za tekuću godinu planirala da za uređenje ulica i parkova izdvoji 2.160.000 eura. Od toga, za izgradnju i rekonstrukciju Opština je budžetom za tekuću godinu planirala da za uređenje ulica i parkova izdvoji 2.160.000 eura. Od toga, za izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica – Ulica Živka Nikolića i rekonstrukcija Široke ulice 1.300.000, dok je za uređenje gradskih kvartova i izgradnju i rekonstruciju gradskih igališta predviđeno 530.000 eura. – Ulica Živka Nikolića i rekonstrukcija Široke ulice 1.300.000, dok je za uređenje gradskih kvartova i izgradnju i rekonstruciju gradskih igališta predviđeno 530.000 eura.

Dio plana budžeta Opštine za 2023. godinu

Pored toga, kako je u izjavi portalu RTNK početkom oktobra prošle godine kazao predsjednik opštine Marko Kovačević, planirano je uređenje dva kvarta.

“Za uređenje kvarta između ulica Vuka Karadžića i Novice Cerovića (kvart kod zgrade Televizije) Agencija za projektovanje i planiranje priprema projektnu dokumentaciju i za uređenje kvarta između ulica Vuka Karadžića i Lazara Sočice (preko puta ZZZCG)”, rekao je tada Kovačević Portalu RTNK.

Ulica Lazara Sočice/februar 2021.

Takođe, on je naveo da je raspisan je tender za izbor izvođača radova za uređenje ulice Maksima Baćovića.

“Tender je raspisan i za izbor izvođača radova za uređenje Ulice Maksima Baćovića. Radovi na uređenju podrazumijevaju izgradnju trotoara i rasvjete, vrijednost radova iznosi 41.503 eura sa PDV-om, a investitor je Opština”, kazao je Kovačević.

On je takođe ranije za lokalnu televiziju kazao su u planu radovi i u drugim gradskim kvartovima.

„Planiramo da radimo još gradskih kvartova, posebno onaj između Karađorđeve i Ulice narodnih heroja”, naveo je on.

Kvart između Karađorđeve i Narodnih heroja/ februar 2021.

Međutim, iako je rekonstrukcija Široke ulice predviđena budžetom za 2023, radovi na njenoj rekonstrukciji počeli su već početkom novembra. Kovačević je tada, nakon što je to saopštio na svom Facebook profilu dodao: “Jedna od najpoznatijih ulica u Nikšiću dobiće novi sjaj”.

Kako je TVNK kazao ranije Predrag Višnjić iz Sekretarijata za investicije i projekte, prvi dio rekonstrukcije odnosi se na postavljanje ivičnjaka, dva sloja asfalta, ulične rasvjete i betoniranja trotoara, a vrijednost pomenutih radova je 341.940 eura.

Široka ulica/ februar 2021.

“Drugi dio rekonstrukcije predstavlja rekonstrukcija atmosferske i fekalne kanalizacione mreže, kao i rekonstrukciju vodovodne mreže od strane DOO Vodovod Nikšić u vrijednosti od 427.000 eura, što bi sve ukupno iznosilo skoro 770.000 eura”, naveo je on.

Rok za završetak radova je 100 dana od početka radova.

Krajem oktobra započeli su radovi u kvartu iz Vračara, u Ulici Dragice Pravice. Na uređenje ovog kvarta mještani čekaju više od 15 godina. Rok za završetak radova je 150 dana.

Ulica Dragice Pravice/februar 2021.

Ugovorena vrijednost radova, koje izvodi nikšićko preduzeće „Akropolis“, je 688.382 eura sa PDV-om.

Investitor je Uprava za kapitalne projekte, a projekat je uradila opštinska Agencija za projektovanje i planiranje.

Sekretarka Sekretarijata za investicije i projekte Jelena Šekarić kazala je ranije za portal Onogošt da projekat obuhvata drugu fazu uređenje terena oko objekata kolektivnog stanovanja u mjesnoj zajednici Grudska mahala.

„Planirana je izrada pristupnih saobraćajnica sa pripadajućim parkinzima i trotoarima i obnavljanje oštećenih trotoara oko stambenih objekata. Takođe, projekat obuhvata i radove na hidrotehničkim instalacijama – regulisanje odvođenja atmosferskih voda sa saobraćajnica, izgradnju javne rasvjete, ozelenjavanje površina“, kazala je Šekarić.

Dragice Pravice nekad i sad, FOTO: Facebook/Marko Kovačević

Završena je rekonstrukcija Ulice Buda Tomovića, kao i kvarta kod kuće Zirojevića.

Početkom oktobra prošle godine počeli su i radovi na uređenju kvarta između Njegoševe ulice i Ulice narodnih heroja. Vrijednost radova je nešto preko 34 hiljade eura.

Kvart između Njegoševe i Narodnih heroja/ februar 2021.

Kvart između Njegoševe i Narodnih heroja/ januar 2023.

“Nakon kvarta kod Kuće Zirojevića nastavljamo sa uređenjem kvartova u užem gradskom jezgru. Radimo”, poručio je tada Kovačević na Fejsbuku.

Podsjetimo, u maju 2021. godine asfaltiran je kvart u Vučedolskoj.

Vučedolska/ februar 2021

„Čitav kvart je asfaltiran. To je sad neka zadovoljavajuća priča i neuporedivo je olakšano funkcionisanje. Kad padne kiša možemo normalno da uđemo u kvart“ – ovim riječima mještanin Miodrag Radonjić opisao je tada stanje u Vučedolskoj nakon asfaltiranja.

Vučedolska/maj 2021.

Gotovo na sve ove lokacije ukazali su nam građani kroz anketu “Živite u neuređenom kvartu ili ulici, pišite nam.

Nakon toga smo mi obišli prijavljene lokacije i napravili interaktivnu mapu sa 40 lokacija.

Kako su nam građani tada putem ankete, ali i obilaska terena kazali, problemi su rasprostranjeni podjednako u gradskim i prigradskim naseljima.

Gradske kvartove, prema njihovim riječima, uglavnom karakteriše manjak ili nepostojanje parking prostora, oštećene ili zapuštene fasade zgrada, blatnjavi i neasfaltirani prostori oko zgrada, bez pratećeg mobilijara i osvjetljenja, pa se stanari u kišnom periodu susreću sa velikim problemima, jer gotovo da ne mogu da dođu do svojih zgrada i kuća.

Foto-dokumentaciju neuređenih kvartova predali smo tadašnjem glavnom arhitekti Opštine Nikšić Nebojši Adžić. On je tada istakao da su sredstva Opštine koja se opredjeljuju za investicije mala, ali da očekuje da će za naredne nekolike godine svi kvartovi u gradu biti sređeni, jer, kako je naveo, za to postoji realna finansijska okolnost.

Kako se čini iz priloženog, konačno se u to i “zagazilo”.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  8

  1. Samo pritisak gradjani više nema te vlasti koja će da se pravi luda na vaše zahtjeve pa ko ne valja nogom u dupe

  2. Zdravko Vlahovic

   Nista od dvorista izmedju ulica Novaka Ramova i Karadjordjeve iako smo se obracali predsjedniku pismeno i sa potpisima stanara. Dvoriste izgleda kao u Vukovaru a nalazi se na 100 m od gradskog trga u srcu centra grada. Katastrofa 79 godina ceka na uredjenne i obecanje svake vlasti. Zamolio bih da dodjete i snimite kako to izgleda . Mnogo male djece koja ne mogu da izadju u dvoriste zgrade. Uredjena su okolna vangradska naselja a u srcu grada katastrofa. Nadam se da ce te nas podrzati da i mi zivimo dostojno u ovom gradu. pozdrav !

  3. na oće u dvorište Između Karađorđeve i Narodnih Heroja makar popuniti nečim ove rupetune, pa ćemo lako za asfalt

  4. a Stara Varoš nema većina kucakanalizaciju, smrde sept.jame užas. Treba sve stare kuće iporusitiìi to bi 90% njih pristalo ,d se napravi lijepo naselje a ne da liči na kasabu

  5. Кад можемо очекивати реконструкцију улице 45 број 5 (18 септембар)?

  6. ne tražite ljudi da vam srede dvorište, napraviće ga kao parking za naplatu, pa nećete imati đe da parkirate sopstveno vozilo, niti vam se đe imaju igrati đjeca.Primjer Ivanja Milutinovića 2a

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci