Volonteri čistili prostor oko jezera Liverovići

liverovici111
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 06.06.2016. u 11:33

U okviru projekta „Povećanje zaštite jezera Liverovići i rijeke Gračanice“ danas je organizovana akcija čišćenja prostora oko jezera Liverovići.

Kako se navodi u saopštenju, akcija je realizovana na potezu istočnog i jugoistočnog obalnog dijela jezera.

”To je lokacija, gdje se Gračanica uliva u jezero, kao i dio oko prilaznog puta za južni dio jezera, gdje je planirana izgradnja ljetnjikovca”, naveo je koordinator projekta Nikola Perović.

U narednom periodu, kako se ističe, biće još sličnih akcija.

”Nepovoljan momenat u prikupljanju otpada predstavljao je visok vodostaj jezera za ovo doba godine, pa su manje količine otpada na nepristupačnim lokacijama ostale neprikupljene. Međutim, u narednom periodu predviđamo realizovanje sličnih akcija na terenu kao što su farbanje i uređenje ograde na prilaznom mostu koja je dugačka 30 metara, pa će se i ta prilika iskoristiti da se očisti otpad na okolnom terenu“, dodaje se.

Oko 30 volontera iz sela Liverovići, članovi SRK Župa i korisnici Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, prikupili su 30 vreća otpada.

”Porijeko otpada je iz domaćinstava. Preovladava plastika čiji je period razgradnje jako dug. Ukupno posmatrano uklonjena je jedna ružna slika sa ovog terena. Buduće aktivnosti vodiće se kroz terenske kampanje sa lokalnim stanovništvom kako bi se minimiziralo nastajanje samog otpada i kako bi što manje količine završavale u životnoj sredini“, najavljuje se u saopštenju.

Projekat „Povećanje zaštite jezera Liverovići i rijeke Gračanice“ realizuje neformalna grupa građana sastavljena od mještana sela Liverovići i ljubitelja jezera, u saradnji sa SRK Župa, a administrator projekta je NVO Društvo mladih ekologa.

Projekat je finansijski podržan od Fonda za aktivno građanstvo.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - kojim je juče počelo obilježavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Centar za građansko obrazovanje poziva nadležne institucije da odlučno adresiraju sve oblike nasilja nad ženama i štite fizički i psihički integriteta žena.