Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Takmičenje za najljepše pismo 2018

plakat_za_web
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 01.03.2018. u 08:26

Pošta Crne Gore organizuje takmičenje za najljepše pismo, namijenjeno učenicima osnovnih škola. Ovogodišnja tema takmičenja je „Zamislite da ste pismo koje putuje kroz vrijeme. Koju poruku želite da prenesete svojim čitaocima?".

Takmičenje za najljepše pismo u organizaciji Svjetskog poštanskog saveze ima već 47 godina dugu tradiciju, a u njemu učestvuje više od milion djece iz cijelog svijeta.

Pošta Crne Gore uz pomoć i podršku Ministarstva prosvjete, organizuje takmičenje na nacionalnom nivou, koje je segment ovog međunarodnog takmičenja.

„Takmičenje je namijenjeno učenicima osnovnih škola,tj. djeci uzrasta od 9 do 15 godina. Sastav treba biti napisan na crnogorskom jeziku, u formi pisma, odnosno sadržati sve elemente pisma. Prema pravilima Svjetskog poštanskog saveza, sastav mora biti neobjavljivan, autor pisma mora se striktno pridržavati teme, a pismo treba da sadrži do 1000 riječi maternjeg jezika“, navode iz Pošte Crne Gore.

Promotivni poster takmičenja naći će se u svim osnovnim školama, ali i u Poštinim poslovnicama.

Takmičenje je otvoreno do 31. marta 2018. godine, do kada sve osnovne škole u Crnoj Gori Pošti treba da dostave po tri najbolja rada iz škole.

O najboljim radovima odlučuje stručni žiri oformljen od strane Ministarstva prosvjete.

Literarne radove/pisma potrebno je slati na adresu:

Pošta Crne Gore, “Za literarni konkurs”, Ulica slobode br.1, 81000 Podgorica

Cilj takmičenja je prvenstveno da ohrabri  učesnike da izraze kreativnost i oplemene jezičke vještine, ali takođe i širenje međunarodnog prijateljstva, što je jedna od važnih misija Svjetskog poštanskog saveza. Takmičenjem za najljepše pismo nastoji se promovisati pisana komunikacija i približiti važnost uloge poštanskih usluga u današnjem društvu.

Pravila takmičenja

1. Pravo učešća na literarnom konkursu za najljepše pismo imaju mladi od 9 do 15 godina koji su državljani ili imaju prebivalište na teritoriji Crne Gore.

2. Sastav treba biti napisan na crnogorskom jeziku, u formi pisma i sadržati sve elemente pisma (kao što su datum, pozdrav na početku i kraju i potpis). Orginalna kompozicija može da uključi  i ilustraciju kandidata.

3. Učesnici se strogo moraju pridržavati teme i ne smiju prekoračiti granicu od 1000 riječi maternjeg jezika.

4. Pismo ne treba koristiti za promovisanje bilo kojeg političkog ili religijskog mišljenja. Takođe radi objektivnosti ocjenjivanja na međunarodnom nivou takmičenja, u radu se ne smije pominjati zemlja iz koje je mladi autor ( tj. Crna Gora).

5. Učesnici su obavezni, uz svoje pismo, dostaviti: ime i prezime, datum rođenja, adresu stanovanja, naziv i adresu škole, ime predmetnog nastavnika, razred koji pohađaju i broj riječi u pismu. Uz pismo napisano rukom, poželjno je dostaviti i tekst otkucan na računaru.

 6. Takmičenje je otvoreno do 31. marta 2018. godine.

Organizacija takmičenja i izbor radova

1. Pošta Crne Gore, kao članica Svjetskog poštanskog saveza, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, organizuje Nacionalno takmičenje za najljepši sastav u formi pisma, na temu koju određuje Svjetski poštanski savez.

2. Konkurs obuhvata sve osnovne škole u Crnoj Gori.

3. Škole vrše predizbor radova i do 31. marta 2018. godine tri najbolja rada iz svoje škole šalju na adresu: Pošta Crne Gore, s naznakom  “Za literarni konkurs”, Ulica slobode, br. 1, 81000 Podgorica.

4. Najbolje radove iz svih škola pregledaće stručna Komisija imenovana od Ministarstva prosvjete. Komisija će odabrati četiri najbolja rada na nacionalnom nivou (prvo/predstavnik Crne Gore na  Medjunarodnom takmičenju, drugo i treće mjesto, kao i specijalnu nagradu). Komisija će, takođe, izdvojiti još šest naročito uspjelih radova koji će, dobiti posebnu Pohvalu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci