Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Tribina “Svobodijada”: Gost Radmila Knežević

  • Autor onogost.me
  • 31.05.2022. u 06:02

Književnica Radmila Knežević predstaviće svoje stvaralaštvo pred nikšićkom publikom večeras, na tribini "Svobodijada" Javne ustanove "Zahumlje", sa početkom u 19 časova u okviru repertoara majske kulturne scene grada.

O bogatom i raznolikom stvaralaštvu autorke na tribini “Svobodijada” govoriće: književnica Nikolina Kovačević i recenzenti Radmiline najnovije knjige „Tvoja ruka“, (Narodna Biblioteka Budve, 2022), književnici Milutin Mićović i Milica Bakrač, koja je i voditelj programa.

Muzički dio autorske večeri upotpuniće Ninoslava Zlatković, profesorica u Muzičkoj školi iz Budve i Danijela Nikolić, dirigentica Crkvenog hora Jevstatije Prevlački iz Budve.

Radmila Knežević je rođena u Prizrenu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Fakultet dramskih umetnosti – gluma, Akademija umetnosti u Prištini u klasi profesora Svetozara Rapajića i Filološki fakultet – književnost i srpski jezik završila je na Univerzitetu u Prištini. Glumica je Narodnog pozorišta u Prištini sa sjedištem u Gračanici kao i reditelj i voditelj Škole glume u Gračanici u organizaciji Narodnog pozorišta. Direktorica je Dramskog studija škole glume u Budvi, u okviru koga se kao dramski pedagog bavi pozorišnom edukacijom djece i odraslih, kroz časove i radionice glume i pozorišne predstave.

Predstave koje je režirala, kao i drame koje je napisala izvođene su na brojnim festivalima u zemlji i regionu i na mnogim pozorišnim scenama. Dobitnik je četiri nagrade za režiju dječijih predstava. Piše: kratke priče, drame za djecu i odrasle i pjesme. Zastupljena u lektiri za osnovne škole u Srbiji.

Do sada je objavila knjige za djecu: „Četiri drame za djecu“, „Male morske i obalske priče“, „U potrazi za LJubicom“, „Pokloni se i počni“; knjige poezije za odrasle: „Ne tražim da znaš“, „Kap sunca“, „Tvoja ruka“, obnovila je izdanje svoje pok. majke „Prizren u srcu“, koautor je antologije „Prizrene stari“ (sa Lelom Marković), koautor brošure „Uprkos svemu“ kao i zbornika „Bogorodica LJeviška u pjesmama“ (sa Lelom Marković).

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Živi u Budvi, Beogradu i Prizrenu.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci