Održana panel diskusija „Kako se boriti protiv korupcije na lokalnom nivou“

20180906_110533
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 06.09.2018. u 13:16

Centar za bezjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja „Defendologija“ u saradnji sa Centrom za političke edukacije, danas je organizovao panel diskusiju na temu „Kako se boriti protiv korupcije na lokalnom nivou“.

Kako je podsjetila koordinatorka projekta Jelena Milić iz „Defendologije“, ovo je samo jedna u nizu aktivnosti na ovom polju sprovedene kroz projekat „Korupcija na nultu opciju“ kao dio šireg projekta „Smjestimo korupciju u muzej“ u saradnji sa Centrom za građansko obrazovanje finansijski podržan od strane Evropske unije.

„Projekat traje šest mjeseci, a njegov generalni cilj bio da se istraže stavovi građana na lokalnom nivou o percepciji korupcije, jer je to problem koji je prepoznat u svakom društvu, a koji se tako zataškava svugdje. Do sada smo organizovali različite aktivnosti u okviru projekta, istraživanje o tome šta je korupcija i na koji način se ona prijavljuje, kako se manifestuje i gdje je najviše ima. Nakon toga smo odradili četiri radionice za mlade, dok su predavači bili iskusni u različitim sferama. Radionice su protekle kvalitetno, mladi su pokazali interesovanje za problematiku korupcije i načinima šta bi oni uradili kad bi na neki način mogli da djeluju“, podsjetila je ona.

Pored navedenih aktivnosti održana je i tribina sa građanima, a za kraj mjeseca ili početak sljedećeg planiran je performans mladih.

„Sa svim tim u vezi smo pokrenuli link za prijavu korupcije koji se može naći na portalu Onogošt.me i našem oficijelnim sajtovima partnera u projektu Centra za političke edukacije i Centra za sociološka i kriminološka istraživanja „Defendologija““, istakla je ona dodajući da za sada, putem linka, nije bilo prijava korupcije.

Dragiša Janjušević, medijator panela iz Centra za političke edukacije podsjetio je na pozitivne svjetske primjere u borbi protiv korupcije, kao što su Bolivija i Hong Kong gdje je prethodnih godina ovaj problem smanjen u velikoj mjeri. Takođe je naglasio da bez korupcije nema ni organizovanog kriminala, te da iako se naša zemlja nalazi u tranziciji, ovaj problem je rješiv, pa ne smijemo prestati da se borimo protiv njega.

I panelisti su bili veoma aktivni i iznijeli svoje viđenje ovog problema, ali i predloge za njegovo rješavanje.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Performans mladih u parku, kod Gradske kuće, održan je juče, čime su kompletirane aktivnosti projekta „Korupciju na nultu opciju“ .

U okviru projekta "Korupciju na nultu opciju" koji sprovodi  Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore -"Defendologija” u saradnji sa Centrom za političke edukacije, danas je u Tehnoplisu održana tribina na temu prijave korupcije.