Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

FOTO: Matijašević: Radovi na zapadnoj tribini bi trebalo da počnu u oktobru, dobra saradnja FSCG i lokalne uprave

rekonstrukcija
  • Autor onogost.me
  • 05.07.2018. u 06:01

Nakon najavljene rekonstrukcije zapadne tribine stadiona Sutjeske, koju je pratilo niz akcija vezanih za poboljšanje fudbalskih uslova  u gradu pod Trebjesom, iskoristili smo priliku da o svemu tome porazgovoramo i sa našim sugrađaninom Mitrom Matijaševićem, koji obavlja funkciju potpredsjednika u Fudbalskom savezu Crne Gore.

Fudbalski savez Crne Gore, koji dobrim dijelom učestvuje u realizaciji ovih projekata, napravio je značajne rezultate od obnove nezavisnosti, a po riječima našeg sagovornika, najveći doprinos tome je dao predsjednik Dejan Savićević, koji zahvaljujući svojoj briljantnoj igračkoj karijeri, ima ogroman uticaj u fudbalskom svijetu.

“Fudbalski savez Crne Gore, predvođen od strane gospodina Savićevića je jedna veoma uspješna priča od obnove državnosti. Ogromni ugled koji Savez ima kod svih evropskih i svjetskih fudbalskih institucija je prvenstveno zasluga predsjednika. Mi smo mala zemlja i sa vrlo malim brojem igrača. Bez obzira na to, pravimo veoma dobre rezultate. Jasno je da se traži uvijek više i bolje. Dovođenjem gospodina Tumbakovića za selektora napravljen je dobar potez. To je čovjek kome treba vjerovati. Ja ne bih mnogo govorio o svim fudbalskim planovima, ali vjerujem da je došlo vrijeme da se Crna Gora kvalifikuje za jedno veliko takmičenje. Cijeneći rad gospodina Tumbakovića i igrače koji su mu na raspolaganju, vjerujem da ćemo biti učesnici narednog Evropskog prvenstva”, ističe Matijašević.

Potpredsjednik FSCG navodi da se u Savezu konstantno radi na razvoju fudbala u našoj državi, čemu svjedoče ulaganja, kao i sve ostale aktivnosti koje su sprovedene u tom cilju.

“Savez jednako tako dobro radi i na razvoju fudbala u Crnoj Gori. Sami podatak da je od 2006. godine do danas Savez iz svojih stedstava uložio više od 20 miliona eura u fudbalsku infrastrukturu širom Crne Gore, dovoljno govori. U ovoj sumi opredijeljen je i jedan dio finansijske pomoći klubovima, prvenstveno za unapređenje rada sa mlađim kategorijama. Savez je, podsjećam, prošle godine donio i pravilnik po kome svaki prvoligaš mora imati igrača do 21 godine. Takođe je Savez smanjio ligu na 10 klubova što je dalo rezultata kad je u pitanju kvalitet fudbala”, ističe Matijašević.

Ono što se potencira u Fudbalskom savezu jeste dobra saradnja sa lokalnim upravama, što je u slučaju našeg grada i kuće fudbala veoma zastupljeno, pa su već vidljivi rezultati te saradnje, zbog koje se računa da budu sprovedeni još mnogi projekti.

“Za ulaganje je neophodna dobra saradnja sa lokalnom upravom. FSCG ima veoma dobru saradnju sa lokalnom upravom u Nikšiću. Savez je na osnovu toga sufinansirao izgradnju terena sa vještačkom podlogom koja je iznosila oko 260.000 eura i  izgradnju reflektora oko 600.000 eura. Ove godine finansirana je sa oko 16.000 eura izgradnja vještačke trave iza gola na pomoćnom terenu, a sa 110.000 eura izgradnja svlačionica za mlađe kategorije. Pored toga, Savez uvijek izađe u susret kada su u pitanju opravka na postojećoj infrastrukturi, sređivanje terena i sistema za navodnjavanje, kao i pomoći klubu za učešće mlađih kategorija na međunarodnim takmičenjima”, navodi on.

Ono što najviše raduje Nikšićane i sve navijače Sutjeske jeste rekonstrukcija zapadne tribune na Gradskom stadionu koja bi trebalo da krene ove jeseni.

“21.06.2016. Savez je potpisao ugovor za izradu glavnog projekta zapadne tribine na Gradskom stadionu u Nikšiću vrijednog oko 95.000 eura, Savez će izgradnju ovih tribina sufinansirati sa još minimum 1.500.000 eura. Radovi bi trebalo da otpočnu još tokom oktobra 2018., a još jednom ću pomenuti da sve ovo ide u dobrom smjeru zahvaljujući dobroj saradnji Saveza sa lokalnom upravom, prvenstveno sa gospodinom Grbovićem”, istakao je naš sagovornik.

Matijašević je u tri navrata bio na čelu Sutjeske, što je bio i slučaj kada se nikšićki prvoligaš okitio i sa prve dvije titule prvaka države, 2013. i 2014. godine.

“Na Vaše pitanje o Sutjesci mogu reći da su postignuti odlični rezultati osvajanjem treće titule šampiona Crne Gore. To je za pozdraviti, a svakako ću reći i moje mišljenje da se uz ogromnu bodovnu razliku moglo promovisati i nekoliko mlađih igrača do 18 ili 19 godina koji su osvojili dvije titule omladinskog prvaka Crne Gore. Mislim da bi to bio doprinos za budućnost Sutjeske, kada je u pitanju igrački kadar. Mislim da tim momcima koji su bili prvaci kao pioniri, kadeti i dva puta kao omladinci, treba više obratiti pažnje”, zaključio je Matijašević.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Fudbaleri Sutjeske u 26. kolu Meridianbet Prve crnogorske lige danas igraju protiv Dečića.