Kroz igru do pravilnog razvoja

skolica
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 28.09.2015. u 17:41

Školice sporta, kao odgovor na sve jače uticaje kompjutera na živote mališana, poslednjih godina uzele su maha. U jednu takvu misiju vraćanja djece igri krenuli su prošle godine profesori fizičke kulture Veselin Božović i Pavle Nerić. 

Veselin kaže da ga, kao čovjeka iz sporta, pogađa to što djeca toliko svog vremena provode za računarima. Pored toga, kako kaže, djeca iz prigradskih škola nemaju baš puno mogućnosti da se uključe u organizovane sportske altivnosti, pa im je onda i bukvalno jedina adresa kompjuter.

Tako se i kaže rodila ideja da na Vidorvanu krenu sa školicom sporta Šampion za djecu od 3 do 10 godina kojima je fizička aktivnost posebno neophodna za pravilan razvoj, kako motoričkih, tako  i intelektualnih sposobnosti.

On kaže da su treninzi raznovrsni i ispunjeni brojnim aktivnostima kao što su korektivna gimnastika, poligoni za razvoj motoričkih sposobnosti, elementarne igre, osnove gimnastike, osnove atletike, obuka plivanja i sportske igre (fudbal, kosarka, tenis, odbojka, rukomet…)

„Prednost ovog programa je što djetetu daje svestranost, tj. veliku širinu u smislu motorike i koordinacije, koju to dijete kasnije, kao zreo sportista, može jako dobro da primeni i daleko prevazidje vršnjake koji su rano pošeli sa jednom odredjenom sportskom disciplinom, jer imaju jedan daleko veći kvalitet“, objašnjava Veselin i dodaje kako je stekao utisak da roditelji sa te strane baš i ne posvećuju dovoljno pažnje djeci.

„Roditelji imaju obavezu da djecu uključe u program školica sporta, posebno jer se radi o djeci mladjeg školskog uzrasta koja nemaju organizovanu nastavu fizičkog vaspitanja. Pitanje je koliko je kod roditelja razvijena svijest o potrebi djece za fizickim aktivnostima“, kaže Veselin.

Školica koju vode on i Pavle broji zasad četrdesetak polaznika sa kojima su se takmičili i na trećoj Olimpijadi sportskih Školica Crne Gore u Nikšiću i na kojoj učestvovalo oko 350 djece iz Crne Gore.

Kao najmladji takmičari i najmladja školica sporta u CG i okitili su se sa čak 17 medalja, a pehare za najuspješijeg takmičara i takmičarku Olimpijade dobili su Žarko Milić i Milica Mijanović, dok su ekipno bili treći.

Mališani su se takmičili u 3 sportske discipline: poligon svestranosti, preponsko trčanje i vuča kanapa.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci