Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
07:57
24.3.2022.

Tvoj biznis: Potražnja potvrdila kvalitet sira Mljekare “Miličić”

Priča o mljekari za porodicu Miličić je prije šest godina, kada su počeli sa proizvodnjom mlijeka, bila samo želja. Danas je ta želja ostvarena, iako je sama mini farma zamišljena tako da se radi prerada, te da se zaokruži proces.


Kako kaže vlasnik Milivoje Miličić, danas imaju više kooperanata a u njihovoj mljekari se prerađuje više stotina litara mlijeka.

“Ovdje na našem domaćinstvu imamo proizvodnju mlijeka, odnosno imamo jednu malu farmu od 15-ak grla. Počeli smo proizvodnju mlijeka prije šest godina, istovremeno sa proizvodnjom mlijeka počeli smo i preradu tog mlijeka, tako da smo ovih pet, šest godina taj nivo podizali i prošle godine smo došli u mogućnost da oformimo jednu malu mlekaru, sa nekim skromnim kapacitetom od 750 litara mlijeka. Taj kapacitet se potpuno ne koristi zbog nedostatka sirovine ali, nastojimo da, koliko možemo, otkupimo što više mlijeka, da uzmemo i naše proizvedeno na farmi, formiramo proizvodnju i prodaju posle proizvodnje”, priča ovaj vrijedni domaćin.

 

 

Počeli su, kaže, sa količinama sa svoje farme - nekih 70-ak ili 100 litara. Postepeno se povećavao broj grla, samim tim količina mlijeka. S obzirom da su stigli do određenog nivoa kvaliteta i konkretne saradnje sa prodajnim centrima, došli sz u situaciju da mogu mnogo više raditi i realizovati.

“Posle registracije mlekare počeli smo sa otkupom mlijeka iz okoline. Sad imamo jedno desetak kooperanata sa kojima sarađujemo. Tu se prerađuje otprilike 500 - 600 litara na dnevnom nivou i to se sve prerađuje u mladi, lisnati sir i kao takav prodaje se od Nikšića do Podgorice, Budve, Kotora, Tivta…”, dodaje Milivoje.

Iako je počelo sve kao porodični biznis, sa njegovim razvojem došli su u situaciju da ne mogu sve sami postizati, pa su angažovali radnike. Sada imaju tri zaposlena, Milivoje je najviše uključen, a ostatak porodice kako obaveze i mogućnosti dozvoljavaju.

O proširenju asortimana za sad ne razmisljaju, jer su i više nego zadovoljni potražnjom lisnatog sira.

“Ono što sad imamo i što sad radimo je moguće u nekim našim uslovima tehničkim prostornim. Količinom mlijeka smo uslovljeni tako da to nešto što je sad moguće. Ovo ide iz dana u dan, nema zaliha, nema stajanja robe, nema stajanja novca nego se sve to brzo okreće”, kaže Milivoje.

Osnovna stvar zbog čega se, kako ističe, sir iz Mljekare “Miličić” kupuje i zbog čega bi ga preporučio jeste kvalitet sirovine, odnosno mlijeka koji se kupuje od njihovih komšija iz sela Jugovići, koji posjeduju mali broj grla sa kvalitetnom ishranom bez hemije.

“Tako je i na našoj farmi, ide koncentrat, treber, sijeno i ništa više što se tiče ostalih dodataka ishrani. Punomasno je mlijeko sa stopostotnom masnoćom koju mlijeko ima u sebi. Proces proizvodnje je takav da je higijenski to privedeno namjeni maksimalno. Mislim da smo u Crnoj Gori jedinstveni po nekoj većoj količini ovakvog proizvoda. I to je naša prednost što u toku čitave godine možemo ponuditi neki kontinuitet isporuke. Zahvaljujući tome smo i opstali”, objašnjava on.

Prodaja i potražnja je, kaže, potvrdila kvalitet i ovu priču, kao i to što nema zaliha. Naprotiv, traži se kilogram više.

“Kad se radi dostava radnjama na primorju, recimo, obično u svakoj radnji ima dvoje, troje ljudi koji čekaju da dođe isporuka da bi kupili sir. To je nešto što je vrijeme uradilo i nemamo problema sa prodajom”, zadovoljno ističe ovaj vrijedni domaćin.

Danas imaju oko 35 prodajnih objekata sa kojim sarađuju, a jednog dana će, vjeruje on, proširiti proizvodnju. Ipak, i tada mljekaru vidi u Jugovićima.

“Mislim da će mljekara jednog dana biti proširena, ako bude sirovine. Ali ako bude širenja, olio bih da ostane ovde gde je počela. Nastojaćemo da je ovdje zadržimo i da polako ovo širimo”, zaključuje Milivoje.

 

Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta "Tvoj biznis" koji je podržalo Ministarstvo kulture i medija.

Ostale vijesti iz kategorije

  • 13:40
    31.5.2022.

    Uz podršku granta koji je u posljednjem pozivu dodijelio Zavod za zapošljavanje Crne Gore u vidu bespovratnih sredstava, naša sugrađanka Svetlana Papović, uz pomoć svog supruga otvorila je radnju Aqua-Nik - trgovinu vodoinstalacionim materijalom, opremom za kupatila, bojama, lakovima, elektromaterijalom, majstorskim alatom…

  • 08:21
    22.2.2022.

    Želeći da skrene pažnju mlađim generacijama na (ne)čistoću mora i podmorja, Nada Tadić iz Nikšića, zajedno da svojom drugaricom Tanjom Šošić iz Hrvatske, prije oko dvije godine počela je da šije igračke od prirodnih materijala. Zamisao je bila sašiti za prijatelje, tek tako, da bi danas Nada bila uspješna preduzetnica i vlasnica malog carstva igračaka Duga toys.