Njen biznis je poseban, upoznajte Nikšićanku koja pravi molitvene čaše
Objavljeno: Nedjelja, Januar 8, 2017 - 10:26
Autor:
Marija Vujovic

Našu sugrađanku, Biljanu Knežević, oduvijek je privlačio kreativni svijet, pa je iz te znatiželje proizašao njen neobičan hobi - izrada molitvenih čaša za vjenčanje. 

Foto : privatna arhiva

“Svoju prvu čašu sam uradila upravo za svoje vjenčanje, 2004. godine, ukrašavajući molitvenu času. Bila sam oduševljena rezultatom. Kako sam godinama gledala svoju čašu na polici,pomislila sam “Zašto ne bih još nekom napravila?” Desetine sam bacila dok nisam ovladala tehnikom oslikavanja, jer samo jedan pogrešan potez naruši željeni izgled”, počela nam je Biljana priču o ovom hobiju kojim se aktivno bavi već sedam godina.

Usledila je pauza, nakon koje je,  kako kaže, sebično čuvala prve primjerke i prosto bi uživala u svakom novom kreiranju. Ubrzo su pristigle ideje za rad sa raznim materijalima, oslikavanjem, graviranjem, pa je do sada uradila više od 100 raznih modela čaša za šampanjac.

Pored posla u vrtiću, za koji ističe da joj je na posebnom mjestu, i ovaj posao joj je donio mnoge lijepe stvari.

“Najbolji dio ove priče je to što sam upoznala mnoge mlade sa kojima sam i dalje u kontaktu. Pored posla medicinske sestre u vrtiću, koji mi donosi na stotine dječjih osmjeha i zagrljaja, obožavam svoj hobi. I da, zaista je sreća vidjeti osmjehe mladenaca nakon preuzimanja časa i biti dio njihove bajke”, nastavlja Biljana.

Pozitivni komentari su svakodnevnica, što je, kako je dodala, potvrda da ono što radi i vrijedi.

“Posvećujem svakom modelu pažnju kao da ih radim za sebe, a mislim da sam izuzetno samokritična i da su cijene čaša pristupačne. U početku je bilo nekih interesantnih primjera na internetu prema kojima sam se tada upravljala, ali, u principu, pustim mašti na volju”, objasnila je ona i dodala da od materijala koristi razne vrste tkanina, ukrasnih traka, čipke, cirkona, bisera, šjokica, boje za staklo.

Po želji mlade dekoriše i jastuče za burme, svijeće za crkveno vjencanje, kutije za novac, ali i dječje čaše. Ipak, molitvene su posebna strast, kako navodi Biljana, možda i radi same njihove simbolike.

“Molitvenu času u ruke uzima najčešće otac, nekad i stric koji zdravicom mladoj upućuje riječi zahvalnosti za vrijeme provedeno u djevojačkom domu. Nakon toga, poželi srećan odlazak u novi dom, pominjući potomstvo. U znak zahvalnosti na sve izrečeno mlada nosi molitvenu času u svoj dom,  kao simbol blagoslova roditelja”, pričom o običaju završava Biljana.

Njene kreacije možete vidjeti i na FB stranici “Sampanj case-by Biljana”

Ukupno ocjena: 24

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Ponedjeljak, Januar 23, 2017 - 12:29
Cijene goriva nepromijenjene

Cijena goriva u Crnoj Gori u naredne dvije sedmice ostaće nepromijenjena.

Ponedjeljak, Januar 23, 2017 - 12:04
Farma koka nosilja u nikšićkom selu Orah: Mjesečno proizvedu 7.000 jaja

Diplomirani agronom Ratko Bataković je prije tri godine došao na ideju da otvori farmu koka nosilja po principima organske proizvodnje.

Ponedjeljak, Januar 23, 2017 - 11:44
Uloženo 13 miliona eura u Boksite

Kompanija Uniprom metali do sada je u nikšićke Rudnike boksita uložila 13 miliona eura na kopove, infrastrukturu objekata i opremu, kao i pripremu jamske eksploatacije.

Subota, Januar 21, 2017 - 16:16
IRF: Niže kamate, nova radna mjesta

Primarni cilj Investiciono-razvojnog fonda u 2017. godini biće smanjenje kamatnih stopa na odobrene kredite, otvaranje novih radnih mjesta i podrška povećanju životnog standarda, saopštio je direktor IRF-a, Zoran Vukčević.

Subota, Januar 21, 2017 - 13:12
Interesovanje za formiranje još jednog klastera u Nikšiću

Direktorat za razvoj u okviru Ministarstva ekonomije, koji se bavi kreiranjem i implementacijom politike razvoja klastera, ostvario je saradnju sa IPC Tehnopolis u Nikšiću, koji između ostalog podržava privrednike i poljoprivredne proizvođače u smislu inkubacije.