Njen biznis je poseban, upoznajte Nikšićanku koja pravi molitvene čaše
Objavljeno: Nedjelja, Januar 8, 2017 - 10:26
Autor:
Marija Vujovic

Našu sugrađanku, Biljanu Knežević, oduvijek je privlačio kreativni svijet, pa je iz te znatiželje proizašao njen neobičan hobi - izrada molitvenih čaša za vjenčanje. 

Foto : privatna arhiva

“Svoju prvu čašu sam uradila upravo za svoje vjenčanje, 2004. godine, ukrašavajući molitvenu času. Bila sam oduševljena rezultatom. Kako sam godinama gledala svoju čašu na polici,pomislila sam “Zašto ne bih još nekom napravila?” Desetine sam bacila dok nisam ovladala tehnikom oslikavanja, jer samo jedan pogrešan potez naruši željeni izgled”, počela nam je Biljana priču o ovom hobiju kojim se aktivno bavi već sedam godina.

Usledila je pauza, nakon koje je,  kako kaže, sebično čuvala prve primjerke i prosto bi uživala u svakom novom kreiranju. Ubrzo su pristigle ideje za rad sa raznim materijalima, oslikavanjem, graviranjem, pa je do sada uradila više od 100 raznih modela čaša za šampanjac.

Pored posla u vrtiću, za koji ističe da joj je na posebnom mjestu, i ovaj posao joj je donio mnoge lijepe stvari.

“Najbolji dio ove priče je to što sam upoznala mnoge mlade sa kojima sam i dalje u kontaktu. Pored posla medicinske sestre u vrtiću, koji mi donosi na stotine dječjih osmjeha i zagrljaja, obožavam svoj hobi. I da, zaista je sreća vidjeti osmjehe mladenaca nakon preuzimanja časa i biti dio njihove bajke”, nastavlja Biljana.

Pozitivni komentari su svakodnevnica, što je, kako je dodala, potvrda da ono što radi i vrijedi.

“Posvećujem svakom modelu pažnju kao da ih radim za sebe, a mislim da sam izuzetno samokritična i da su cijene čaša pristupačne. U početku je bilo nekih interesantnih primjera na internetu prema kojima sam se tada upravljala, ali, u principu, pustim mašti na volju”, objasnila je ona i dodala da od materijala koristi razne vrste tkanina, ukrasnih traka, čipke, cirkona, bisera, šjokica, boje za staklo.

Po želji mlade dekoriše i jastuče za burme, svijeće za crkveno vjencanje, kutije za novac, ali i dječje čaše. Ipak, molitvene su posebna strast, kako navodi Biljana, možda i radi same njihove simbolike.

“Molitvenu času u ruke uzima najčešće otac, nekad i stric koji zdravicom mladoj upućuje riječi zahvalnosti za vrijeme provedeno u djevojačkom domu. Nakon toga, poželi srećan odlazak u novi dom, pominjući potomstvo. U znak zahvalnosti na sve izrečeno mlada nosi molitvenu času u svoj dom,  kao simbol blagoslova roditelja”, pričom o običaju završava Biljana.

Njene kreacije možete vidjeti i na FB stranici “Sampanj case-by Biljana”

Ukupno ocjena: 32

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Srijeda, Februar 22, 2017 - 13:19
Drobnjak: Strah od neuspjeha je osnovni problem za razvoj preduzetništva u Crnoj Gori

U okviru aktivnosti koje sprovodi Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis danas je održana obuka za pisanje biznis planova, ali i razbijanje tabua koji se tiču preduzetništva i preduzetničke aktivnosti.

Utorak, Februar 21, 2017 - 11:01
U četvrtak predstavljanje projekta prevođenja Zete u Krupačko jezero

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u četvrtak, 23. februara u motelu Sindčel, sa početkom u 18h, organizuje javnu prezentaciju glavnog projekta prevođenja rijeke Zete u Krupačko jezero i spajanje vještačkih akumulacija Krupac i Slano.

Utorak, Februar 21, 2017 - 08:33
Kvadrat stana u Nikšiću 550 eura

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 975 eura i manja je 12,5 odsto u odnosu na isti period 2015.

Ponedjeljak, Februar 20, 2017 - 23:33
Đukanović obećao mladima nesebičnu pomoć države pri pokretanju biznisa, traži od njih više hrabrosti

Ističući da je nedovoljna zaposlenost gorući problem Crne Gore, predsjednik DPS-a, Milo Đukanović, na večerašnjoj tribini, koju je u Nikšiću organizovao lokalni Savjet mladih te partije, skrenuo je pažnju na to da problem prije svega leži u nedovoljnom znanju, te hiperprodukciji kadrova za mjesta koja su odavno popunjena. 

Ponedjeljak, Februar 20, 2017 - 17:33
Ministar Pejović u posjeti gradu pod Trebjesom: Nikšić primjer kako se koriste sredstva iz evropskih fondova

Boraveći u radnoj posjeti opštini Nikšić, ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović kazao je da se u programima finansijske podrške, koju Evropska unija daje, Nikšić izdvaja kao opština sa najviše projekata.