Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pokrenuta kampanja protiv rada na crno i visoke stope PDV-a u frizersko-kozmetičkoj industriji

Unija poslodavaca Crne Gore
 • Autor onogost.me
 • 14.03.2024. u 20:23
Nagomilani problemi privrednika iz frizersko-kozmetičke industrije narasli su do mjere da prijete održivosti njihovog poslovanja i traže hitnu reakciju i podršku nadležnih.

To je ocijenjeno na sastanku zamjenice predsjednika Odbora za djelatnosti frizerskih i kozmetičarskih usluga pri Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG) Violete Vukomanović sa izvršnom direktoricom Zanatske komore Crne Gore (ZKCG) Sanjom Đurović i sekretarom Saveza frizera i frizerskih klubova Crne Gore (SFFKCG) Viktorom Vukadinovićem.

Učesnici sastanka dogovorili su da će prioritet njihovog daljeg, zajedničkog rada biti borba protiv sive ekonomije i rada na crno, kao i inistiranje da se kroz nastavak poreskih reformi obezbijedi smanjenje stope PDV-a za ovu industriju.

''Članovi odbora su naveli niz primjera iz prakse koji govore da je rad onih koji posluju legalno, u skladu sa zakonom, izložen čestim kontrolama nadležnih inspekcijskih službi, za razliku od učesnika sive zone – frizera i kozmetičara koji nisu registrovani, ali potpuno neometano obavljaju ekonomske aktivnosti i ostvaruju prihode lišene bilo kakvih dažbina. Osim što bi trebalo da budu značajni za državu s aspekta ubiranja poreza, pripadnici tog neformalnog sektora predstavljaju i nelojalnu konkurenciju svim registrovanim poslodavcima u ovoj industriji'', navodi se dalje u zajedničkom saopštenju.

Imajući to u vidu, kako kažu, donijet je zaključak da se uputi inicijativa za sastanak sa predstavnicima nadležnih ministarstava, inspekcija i lokalne samouprave kako bi se navedeni problemi dodatno sagledali, te za njih pronašla adekvatna, konkretna rješenja vezano za suzbijanje rada na crno.

''Takođe, apostrofirana je potreba za što skorije usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatstvu kojim bi, između ostalog, bio propisan način sticanja zvanja majstora za frizere ili kozmetičare, što bi uvelo red u tu oblast i ukratilo mogućnost pojedincima da po sticanju formalnog obrazovanja obavljaju poslove za koje nisu adekvatno osposobljeni i kvalifikovani'', navodi se.

Na sastanku je ocijenjeno i da  stopa PDV-a previsoka i kao takva opterećuje legalno poslovanje.

''Dok one koji rade u sivoj zoni dodatno destimuliše da se registruju i pređu u formalne tokove. Kao primjer može poslužiti dobra praksa prisutna u određenim zemljama EU i regiona gdje visina PDV-a za zanatsku djelatnosti u prosjeku iznosi od 7% do 9%. Smanjenjem stope PDV-a stvara se višestruki efekat koji rezultira smanjenjem rada na crno, rastom broja registrovanih subjekata, proširenjem poreskog obuhvata i povećanjem budžetskih prihoda po tom osnovu'', drugi je predlog sa sastanka.

''Interes privrede, društva i države da se siva ekonomije može eliminisati do mjere mogućeg, kao i da je potrebno podržati privrednike koji posluju u skladu sa važećim propisima i zakonima Crne Gore i svojim poslovanjem doprinose zajednici i kroz plaćanje poreza obezbjeđuju ne male budžetske prihode'', zaključuje se u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Poreski inspektori su od 1. maja do 7. jula obavili 805 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 133, na osnovu čega su izdali 177 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 580,4 hiljade eura.
  Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.