Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Filmovi „Noć od paučine“ i „Okupacija u 26 slika“

niksicko_pozoriste_2_1
onogost.me, ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 26.10.2017. u 05:47

U sali Nikšićkog pozorišta večeras u terminima od 18 i 20h, biće prikazani filmovi „Noć od paučine“ i „Okupacija u 26 slika“, nastali po scenarijima Mirka Kovača.

„Noć od paučine“ (1978), reditelja Miloša Radivojevića predviđen je za 18h, a u njemu igraju Velimir Bata Živojinović, Aleksandar Berček, Jozo Laurenčić, Sonja Laurenčić, Vladan Živković, Ljuba Ćipranić i drugi. Trajanje filma je 60 minuta.

Radnja se dešava za vrijeme rata. Na skoro napuštenu željezničku stanicu u brdima, dovode zatvorenika, i predaju ga šefu koji sam obavlja sve poslove prometa. U stanici sa njim živi i dvoje djece. Naoružani oficir predaje šefu zatvorenika sa naređenjem da ga preda prvom vojnom transportu. Šef stanice i zatvorenik provode noć sami u stanici čekajući vojni voz za koji se ne zna kad će stići. Red vožnje ne postoji. Tokom razgovora šef stanice naslućuje da je zatvorenik pripadnik pokreta otpora. Kod njega se javlja velika simpatija i samilost. Daje mu da jede, igra sa njim šah, ali ga na kraju ipak predaje vojnicima vojnog transporta koji je stigao pred zoru.

Film „Okupacija u 26 slika“ (1978) režirao je Lordana Zafranovića, a u njemu igraju: Frano Lasić, Boris Kralj, Milan Štrljić, Stevo Žigon, Zvonko Lepetić, Bert Sotlar, Boris Dvornik i drugi.

Prikazivanje je predviđeno za 20h, a film traje 116 minuta.

Tri mladića – Hrvat, Italijan i Jevrej su najbolji prijatelji u predratnom Dubrovniku. Kada njihovu zemlju okupiraju nacisti i njihovi saradnici, idilični grad postaje mjesto terora i jezivih pokolja. Prijatelji sada moraju da se svrstaju u različite strane u sveopštem sukobu.

Organizatori su Crnogorska kinoteka i JU Nikšićko pozorište, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Ulaz je besplatan.

Mirko Kovač (1938-2013.) je savremeni crnogorski književnik, autor više romana, eseja, televizijskih drama i filmskih scenarija. Njegove knjige su prevedene na više jezika. Dobitnik je mnogih nagrada, među kojim su i Ninova nagrada  1978. i 1986. godine Andrićeva nagrada.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci