Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Šabotić: „Mozaik Crne Gore“ kao kula nasljeđa i specifičnosti

mozaik_naslovna_2
Rade Mićanović
  • Autor onogost.me
  • 06.12.2016. u 08:06

U Osnovnoj školi „Luka Simonović“ sinoć je po prvi put predstavljena knjiga „Mozaik Crne Gore“, koju su napisali Slobodan Drobnjak i Ilija Bulajić.

Na 120 strana koje su obogaćene sa preko 40 fotografija, autori su ponudili skup „početaka“ u različitim oblastima na teritoriji Crne Gore, kroz ličnosti i događaje.

Za istoričara mr Saita Šabotića bibliografija „Mozaik Crne Gore“ predstavlja kulu crnogorskog nasljeđa i specifičnosti, pomoću koje će čitalac moći da uporedi privredni i društveni razvitak sa bližim i daljim okruženjem.

„Prije svega, mislim na podatke kada je na tlu današnje Crne Gore npr. izgrađena prva željeznička pruga, kada je asfaltiran put, kada je Crna Gora dobila prve zakone, kada je dobila prvi kompjuter, prvi pasoš, fakultet, Univerzitet, kada su žene prvi put stekle pravo glasa, kada je žena postal predsjednica Skupštine Crne Gore…“, naveo je Šabotić dio tema koje su obrađene napomenuvši da one predstavljaju neizostavne pokazatelje napretka jedne zajednice i, kako je dodao, njeno svrstavanje u red visokorazvijenih zemalja.

„Mozaik“ je izdijeljen u 19 poglavlja nejednake veličine, među kojima je najviše prostora dato muzičkim počecima, ali i svakodnevici malih ljudi, kao i ličnostima, pojmovima i događajima koji pripadaju ili čine dio istorije drugih naroda koji žive u Crnoj Gori, a čime je uvećana informativnost knjige.

„U tom smislu, iz redova koji su pred čitaocima, može se saznati da je Čeh Robert Tolinger bio prvi prganizator muzičkog života na Cetinju, da je Hrvat Marin Bečić bio prvi književni kritičar u Crnoj Gori, da je norveški kapetan Henrik August Angel donio prve skije u Crnu Goru, da je bošnjački guslar sa Obrova kod Bijelog Polja, Avdo Međedović, nazvan balkanskim „Homerom“, da je Baro Mahmutović iz Podgorice osnivač prve privatne štamparije u savremnoj Crnoj Gori, da je Fridrih August II, saksonski kralj bio prvi inostrani suveren, koji je posjetio Crnu Goru 1838. godine, das u se Benediktinci pojavili na tlu današnje Crne Gore 840. godine“, nabrojao je profesor Šabotić šta sve očekuje čitaoce i bibliografiji dvojice autora koji su, prema njegovim riječima, spojili iskustvo, znanje, dobro poznavanje zanata, dobro poznavanje materije od Drobnjaka i sa druge strane, menadžmenta i organizacionih sposobnosti Bulajića.

Do sada je bilo, dodao je on, više pokušaja da se crnogorske specifičnosti predstave na jednom mjestu.

„Slobodan Drobnjak kao afirmisani akademski poslenik i didaktičar vješto je iskoristio stečeno iskustvo da svog mlađeg kolegu uvede u ovaj poduhvat i usmjeri ga u pravcu koji na kraju pokzao cjelishodan i plodotvoran“, naglasio je on u svom obraćanju.

Profesor fizičke kulture Novica Gardašević koji je učestvovao u recenziji  „Mozaika“ osvrnuo se na sportske teme čiji se dijapazon kreće od posljednjih velikih uspjeha rukometašica i vaterpolista Crne Gore do nepoznatih podataka iz prošlosti koji se odnose na „dolazak“ prvih skija, prvog bicikla…

„Ovo djelo probudiće baklju ponosa kod čitaoca, naši preci dali su nam zadatak da ih nadvisimo“, rekao je Gardašević uz očekivanje da će knjiga imati mjesto u ličnim i školskim bibliotekama.

Profesor istorije u OŠ „Luka Simonović“ i koautor Slobodan Drobnjak naveo je da sadržaj knjige korespondira udžbenicima VIII I IX razreda.

„Predstavlja korak-dva van udžbenika. Moguće je koristiti knjigu, van onoga što je dovoljno“, izrazio je očekivanje i kazao da vjeruje da dosad ništa slično nije urađeno.

„Sadržajno, ima više od 10 djelatnosti koje su obrađene, ne samo kvantitetom, već i kvalitetom“, dodao je on i poželio više sličnih knjiga da bi se saznalo više i o Nikšiću, ali ne, naglasio je, nauštrb kvaliteta.

Na sinoćnoj promociji obratio se Ilija Bulajić koji je napomenuo da je knjiga izašla u izdanju NVO „Razvoj Crne Gore“, kao drugi ostvareni projekat, nakon pokretanja portala Svecg.

On je rekao da je jedan od ciljeva knjige da predstavi kulturnu i istorijsku baštinu turistima koji posjećuju Crnu Goru, koji bi trebalo da vide da „nismo samo ratovali“.

Bulajić je, s tim u vezi, najavio i prevođenje publikacije na engleski, ali i priprepme za drugo izdanje koje će biti dopunjeno novim oblastima.

Dio programa bio je rezervisan za izabrane odlomke, koje je čitala Biljana Đurović, a veče je vodila učenica četvrtog razreda Srednje stručne škole Bojana Rmandić.

U toku večeri nastupili su članovi Plesne škole „Migado“ Jovana Bogosvljević, Neda Lazarević i Viktor Krivokapić, a Dragan Martinović, učenik trećeg razreda Muzičke škole „Dara Čokorilo“, izveo je dvije numere na gitari.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci