Autor: Marija Vujovic
Foto: Miloš Zvicer
14:54
11.9.2018.

Bojana predah od života među oblacima našla u kreiranju vjenčanica

Dugogodišnje maštanje i skiciranje savršene haljine za sopstveno vjenčanje, uz upoznavanje svjetskih trendova i različitih kultura, kod naše sugrađanke, 26-godišnje Bojane Tufegdžić, rezultiralo je pokretanjem sopstvene linije vjenčanica – MissBohana.


Za Bojanu, koja je diplomu politikologa zamjenila letjenjem među oblacima to nije ništa neobično, ona voli uzbuđenja, ne zadržava se na jednom mjestu i stalno je u potrazi za nečim novim, kao što je sada kreiranje.

„Cijela linija MissBohana je u stvari nastala slučajno, više kao plod moje znatiželje i volje da probam nešto novo, nego kao buduće zanimanje. U Dubaiju sam pronašla par djevojaka koje rade za poznatog libanskog dizajnera i odlično su nam se uklopile potrebe - njima dodatna zarada vikendom, a meni krajnje iskusne i, što moram posebno naglasiti, fleksibilne krojačice. Sad sigurno mogu reći da su naši ukusi i standard za vjenčanje najsličniji libanskoj kulturi“, počinje Bojana priču za portal Onogošt o svojom novom hobiju, a kako se nada, uskoro i biznisu.

Sve haljine, kako kaže, nastaju bez žurbe jer svi pokušavaju uskladiti termine i uz puno detaljisanja. Iz jedne zamisli nastane nešto potpuno drugo i to zavisno od putovanja na koje će je tada odvesti život stjuardese.

„U samom procesu šivenja haljine često odlutamo od prvobitnog nacrta i pustimo masti na volju. Na primjer, ja poželim da imam haljinu sa bretelama od svile i sasvim jednostavnu. Kada otputujem u potragu za materijalom desi se da nađem odličan brokat i da na kraju  napravimo dva metra dugačak šlep i haljinu koja je sve samo ne jednostavna! Dakle, sve zavisi od putovanja na koje se otisnem i inspiracije, ili ponude tkanina, na koju naiđem“, objašnjava ova 26-godišnjakinja.

Iako je zadovoljna što joj je ova ideja sinula u glavi, Bojana žali što sa ovim poslom nije počela ranije.

„Nemali broj mojih prijateljica se već udao, a drugova oženio i nekad mi bude žao što nisu imali priliku da nose neku od mojih vjenčanica, jer ih jednostavno vidim u njima. Mene očigledno vjenčanje zanima toliko da drugima pravim vjenčanice, a da ja i dalje lutam svijetom“, našalila se ona dodajući da posao stjuardese, kojim se bavi, ipak ne može platiti svim novcem svijeta.

Putovanja su joj, kako kaže, donijela ne samo nove ljude u život, već je naučila i gdje imati najbolji šoping, što će joj umnogome pomoći u kreiranju. Mogućnost da atelje svojih vjenčanica otvori u bilo kojoj državi svijeta, Bojana je zamjenila onom da priču pokrene baš u rodnom Nikšiću i ponosna je na to. Atelje je u otvaranju, ali se vjenčanice u njemu mogu pogledati i probati. Do konačnog otvaranja za sve ostale informacije možete se obratiti na Bojanin Facebook i Instagram profil - MissBohana.

„U nekim gradovima osjećam kao da sam svoj na svome - znam skrivene adute, restorane i ulice, znam kako kupiti jeftiniju kartu ili probati bolji saher od onog u Saheru. Cijena daljine je velika, ali eto i dalje me vuče sve ka Crnoj Gori. Zato će i haljine u kojima pokusavam oživjeti bajke biti dostupne baš u Crnoj Gori“, zadovoljno ističe ona.

MissBohana vjenčanice su, kako kaže, spoj romantičnih, ženstvenih i senzualnih materijala i krojeva.

„Svaka haljina je autentična i kolekcija sadrži ukupno deset različitih modela - od sirene do princeze sa dva metra dugačkim šlepom. Svaka od haljina ima perlice i bisere, čipku i krinolinu, jednom riječju - sve sto je potrebno da se osjećate kao prava princeza! Krinoline mogu biti uklonjene sa haljina za manje dramatičan izgled“, objašnjava talentovana Nikšićanka.

Ovim povodom je već sarađivala sa našim sugrađaninom, fotografom Milošem Zvicerom koji je fotografisao kolekciju i, kako kaže Bojana, napravio odlične fotografije za katalog koji će takođe raditi firma iz Nikšića. Tu su i drugi planovi za koje, kako objašnjava, je potrebno uključivanje mladih i perspektivnih ljudi.

„Planiramo napraviti udruženje koje će okupiti sve majstore svog zanata i ljude koji su godinma prepoznati kao neko ko vaš savršen dan učini bas onakvim kakvim ste ga zamišljali. To uključuje muzičare, šminkere, druge salone vjenčanica i slično, sa kojima možemo izaći u susret mladencima i skratiti njihovu dugu pretragu. Ovim putem pozivamo sve zainteresovane da nam se jave na email adresu dostupnu redakciji da razmotrimo mogućnost saradnje. U planu imamo i zaštitu brenda kao i registraciju vćc nakon prve revije koju planiramo na jesen opet u Nikšiću“, najavljuje Bojana za kraj razgovora sa nama.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:29
  22.5.2019.

  Od uginule loze, stare sto godina, donesene iz Amerike, vizira od američke mule, starih točkova konjskih, veriga, preko prvih telefona, do ćilima starih vijek i po – Zoran Mijušković na svom imanju u Orjoj Luci kod Danilovgrada čuva oko 200 starih predmeta. Više ili manje očuvani, oni su opipljivo i živo sjećanje na minula vremena.

 • 08:49
  15.4.2019.

  Vješte ruke Nikšićanke Ljilje Živković uspjele su da vlastiti hobi i ljubav iz djetinjstva pretoče u jednako zanimljiv i neobičan posao. Pletene igračke za djecu, koje pravi ova diplomirana pravnica, postale su prepoznatljive kreacije koje su veoma tražene.

 • 14:25
  8.4.2019.

  U desetak kvadratnih metara obućar Aid Jaganjac provodi svoje radne dane. Patike, sandale, cipele, one duboke za zimu i plitke za ljeto, čekaju da budu popravljene ili da vlasnik svrati po njih. Malo izmaknute u stranu na red čekaju i nekolike torbe. Na jednom mjestu toliko je različitih ukusa, šarenila i različitih marki. Ima tu i italijanske, i kineske, i njemačke obuće...

 • 08:27
  17.3.2019.

  JU „Zahumlje“ i portal Onogošt nastavljaju sa predstavljanjem mladih pjesnika Književnog kluba „Poenta poetika“. Razgovarali smo sa Đurkom Gutovićem.