Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zlatnoj djevojčici iz Šavnika, Jeleni Janković, na smislu za borbu zavide i seniorke

Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 09.06.2024. u 16:53
U gradiću nema kluba, nema sportskih dešavanja, ali... Ali to nije bilo smetnja Jeleni Janković da bez izgubljenog poena u pet borbi u Istanbulu, u Šavnik donese zlatnu medalju.

I to jedinu u borbama djevojčica iz Crne Gore sa Balkanskog karate prvenstva za poletarce, nade i pionire. Fantastičnim borbama, 10-godišnja Janković je, ipak, samo potvrdila, da je u Šavniku nedostatak samo klubova i mogućnosti, ali da je sportski talenat nesporan. Uostalom, brojni bivši ili sadašnji fudbalski reprezentativci ponikli su u Šavniku, koji čak nema ni fudbalski klub .

Nema Šavnik ni karate klub, ali će se to uskoro promijeniti.

"Kada posmatram način borbe, kretnje, Jelenin izlazak iz odbrane u napad iz ugla tatamja, nikako da se otmem utisku da ne gledam seniorku, a ona ima svega 10 godina. Njene kretnje su seniorske, način na koji i kako osjeti kada treba da napadne, pa to je prosto nevjerovatno. U septembru će biti dvije godine kako trenira u sekciji nikšićkog Onogošta u Šavniku, gdje idem dva puta sedmično, a ponekad i polaznici dođu u Nikšić na trening, ali talentovaniju karatiskinju nisam vidio", priča Nikola Malović, trofejni crnogorski i jedan od najboljih poluteškaša u Evropu, koji vodi treninge u Šavniku.

"Učio sam od najboljih trenera, u najboljim klubovima u Crnoj Gori i vani, i želio sam da prenesem to znanje. U Šavniku, u kojem su moji roditelji živjeli tri decenije sam naišao na podršku, uskoro će biti i klub Šavnik, a uslovi u Centru za sport i rekreaciju su ovdje fantastični. Sale dostupne u svakom momentu, teretana, a i velika je želja djece da treniraju. Jedini problem je razuđenost opštine, pa djeca udaljena od centra imaju problema dolaska na treninge a školski autobus ide nakon časova u školi. U Istanbulu su bile četiri djevojčice iz Šavnika u crnogorskoj selekciji - ne bez ponosa kaže Malović, jedan od četvoro crnogorskih karatista koji se može pohvaliti evropskom medaljom u jedinom olimpijskom ciklusu tog popularnog i masovnog sporta.

On je aktuelni crnogorski reprezentativac i sa 27 godina, kapiten je naše trofejne selekcije u borbama. Ipak, Malović se može pohvaliti i trenerskim zvanjem.

"Jelena je, ipak, posebna. Ona jedina sve vrijeme nije izlazila iz sale tokom cjelodnevnih borbi u Istanbulu, gledala je sve mečeve. I analizira, često me nakon pregledanih videa pita da zajednički prokomentarišemo. Neumorna je kada je trening, učenje i ljubav prema ovom sportu u pitanju. A ja želim da vratim dug kraju iz kojeg potičemo, maksimalno se trudim da neke propuste koje sam napravio kroz karijeru, ne napravi i ona. Jednostavno, da bude bolja od mene. A talenat je nevjerovatan, pa je čak u finalu Istanbula konkurentkinju koju trenira učiteljica olimpijske šampionke Jelene Preković, dobila sa izuzetnom lakoćom", dodaje Malović.

Jelena je dva puta zaredom trijumfovala na prvenstvu Crne Gore, naredni korak je Svjetsko pionirsko zlato.

"Imaće 11 godina, a u Poreču 2025. godine je Svjetsko prvenstvo za pionirke do 12 godina: Imaće, dakle, pravo da nastupi iako godinu mlađa. Ne sumnjam da će i na najvećoj smotri da zablista. A njen uspjeh je Šavnik "podigao na noge", ogroman broj ljudi je došao da sačeka autobus u Nikšiću, kako bi čestitali, proslavili Jelenin uspjeh. Izuzetno je inteligentna, jako brzo uči i usvaja novo. Nevjerovatno je koliko je lijepo, ali i lako raditi sa njom, ne ustručava se ni da pita, nakon što odgleda moje mečeve, analizira sa nevjerovatnom preciznošću", zaključio je Malović, vlasnik dvije evropske medalje, bronzom pojedinačno i srebrom sa ekipom Crne Gore.

Izvor: Vijesti

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Mlada muška košarkaška reprezentacija Crne Gore savladala je večeras Sjevernu Makedoniju 66:55 (17:11, 15:13, 14:20, 20:11) u prijateljskom meču odigranom u dvorani "Voco".
    Crnogorski savez sportske rekreacije “Sport za sve” organizovao je rekreativni višeboj, masovnu manifestaciju koja je proteklog vikenda u Sutomoru okupila 216 rekreativaca iz svih krajeva Crne Gore.