Najviše se odlazi iz Nikšića

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 01.12.2022. u 07:59
Od početka januara do kraja oktobra ove godine iz Nikšića se odselilo čak 1064 osoba, dok se u grad pod Trebjesom u tom periodu doselilo 357 građana, pokazuju najnoviji podaci Uprave za statistiku MONSAT.

Nakon Nikšiča građani se mahom iseljavaju i iz Bijelog Polja, koji je za deset mjeseci napustilo 448 građanina. Zatim slijede Bar odakle su otišla 373 stanovnika, Cetinje 334, Berane 302…

MONSTAT vodi samo podatke o unutrašnjim migracijama.

O tome koliko stanovnika se odselilo iz Crne Gore zvaničnih podataka nema.

Prirodni priraštaj negativan u 18 opština

Od početka 2022. godine Crna Gora bilježi negativan prirodni priraštaj. U prvih devet mjeseci rođeno je 5.125 beba, od čega 2.647 dječaka i 2.478 djevojčica, objavljeno je u najnovijoj Mjesečnoj analizi MONSTAT-a.

U istom periodu je umrlo 5.464 osoba, i to 2.844 muškaraca i 2.620 osoba ženskog pola. Znači u posmatranom periodu broj preminulih je za 339 veći od broja rođenih u Crnoj Gori.

Negativan prirodni priraštaj zabilježen je u Andrijevici, Baru, Beranama, Bijelom Polju, Cetinju, Danilovgradu, Gusinju, Herceg Novom, Kolašinu, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću, Petnjici, Pljevljima, Plužinama, Šavniku, Ulcinju i Žabljaku. U Pljevljima je najveći negativan prirodni priraštaj. U tom gradu je od početka godine broj rođenih iznosio je 132, a preminulih 352.

Prirodni priraštaj pozitivan je samo u Budvi, Plavu, Podgorici, Rožajama, Tivtu i Tuzima.

Vlada Zdravka Krivokapića je donijela odluku da se bebama rođenim u opštinama sa negativnim prirodnim priraštajem dodijeli 1.000 eura, a 500 eura u onim opštinama u kojima je pozitivan prirodni priraštaj. Ali od toga nije bilo ništa.

Za 10 mjeseci bez razvoda u Šavniku, Plužinama…

Za deset mjeseci 2022. godine u Crnoj Gori sklopljena su 2.493 braka, a razvedena su 472. U ovoj godini razvoda brakova nije bilo u Andrijevici, Beranama, Budvi, Gusinju, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Plužinana, Šavniku, Tivtu i Tuzima.

Izvor: CdM

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Fond za zdravstveno osiguranje tokom prošle godine izdvojio je oko šest miliona eura za bolovanja, dok je izgubljeno oko million radnih dana. To su za CdM kazali iz Fonda za zdravstveno osiguranje. Najduže bolovanje, prema podacima iz informacionog sistema Fonda otpočelo je februara 2015. godine, koje sa manjim prekidima traje i dalje.
  U gradskoj kapeli u Plužinama odnedavno se ne služi piće prilikom odavanja pošte preminulom. To je preporuka koju je donijela Skupština tog grada. Običaji na sahranama se mijenjaju vremenom, ali ono što zabrinjava je da se u pivskom kraju mnogo više umire nego rađa.