Novak Đoković među ktitorima crkve u Vučjem Dolu

novak1111
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 02.11.2016. u 11:30

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković jedan je od ktitora pravoslavnog hrama Svetog Atinogena u Vučjem Dolu, koji je osveštan na 140. godišnjicu čuvene bitke u kojoj su crnogorska vojska i hercegovački ustanici 1876. do nogu potukli turske snage.

Sama bitka, koja se dogodila tokom crnogorsko-turskog rata od 1876. do 1878, slavi se kao jedna od najvećih pobjeda nad Osmanlijama, koji su po njenom okončanju imali oko 4.000 poginulih i ranjenih, dok je u 17 crnogorskih i 11 hercegovačkih bataljona bilo 70 poginulih i 118 ranjenih.

U odsustvu Novaka Đokovića, koga čeka odbrana titule na pariskom mastersu, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije zahvalio se Noletovom ocu Srđanu Đokoviću, koji je prisustvovao osveštanju hrama.

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić istakao je da je sama crkva izgrađena “zahvaljujući priložnicima i svim poštovaocima nasljeđa Vučedolske bitke” i da oni “nijesu davali priloge da bi njihova imena bila pominjana, već iz unutrašnje, duhovne potebe, međutim, jedno ime se ne može prećutati”.

“To je ime jedne velike ličnosti, koja je svima poznata i veliki čovjek, Srbin i humanista, a to je svjetski reket broj jedan Novak Đoković”, rekao je Aleksić, a prenosi mojahercegovina.com.

Novaku Đokoviću uručena je medalja i priznanje za pomoć u izgradnji hrama Svetog Atinogena koje je preuzeo njegov otac Srđan.

 

Izvor: blic.rs

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić i ''Divlja ljepota'' juče su u Plužinama promovisale principe energetske efikasnosti, a u okviru aktivnosti ''Eko-energetski efikasan karavan ka EU'' demonstrirano je pripremanje hrane pomoću Sunčeve energije, bez prethodnog pretvaranja u električnu.
Višemjesečnim kašnjenjem u isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, koje je izazvano potpunom pasivnošću Zavoda za zapošljavanje, nanosi se direktna šteta osobama s invaliditetom, ali zasigurno i njihovim poslodavcima, kako trenutnim, tako i potencijalnim, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom.
U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, mjestimično je smanjena vidljivost, a mogući su sitniji odroni, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).