Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pojavila se i bolest plavog jezika, zabilježena na području Nikšića

krava1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 14.08.2016. u 12:37

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković, kazala je da sve institucije, veterinarske službe i inspekcije danima, posebno na sjeveru, predano rade na suzbijanju bolesti kvrgave kože krava. Ona je saopštila da se osim te pojavila i bolest plavog jezika.

Daković je gostujući u emisiji  "Nedjeljom o selu i poljoprivredi" na  Radiju Crne Gore saopštila kako je, prema najnovijim podacima, od bolesti kvrgave kože oboljelo 321 govedo, od toga najviše u Beranama, Bijelom Polju i Mojkovcu.

Takođe, Uprava je, ovih dana, registrovala na području Podgorice, Cetinja i Nikšića nekoliko slučajeva zarazne bolesti plavi jezik, od koje obolijevaju papkari – koze, ovce, a rjeđe i krave. Ta bolest se ne prenosi na ljude.

Iz Uprave su podsjetili da se posljednji put u Crnoj Gori „plavi jezik“ od koga uglavnom obolijevaju ovce, rjeđe koze i goveda, pojavio 2014. godine. Za sada je laboratorijski potvrđeno da su oboljele 22 ovce i jedna krava, i to na gazdinstvima u Nikšiću, Podgorici i Cetinju.

"U skladu sa propisima, na gazdinstvima na kojima se bolest pojavila naređene su ili će biti naređene mjere koje obuhvataju: obilježavanje i izdvajanje bolesnih životinja, ograničavenje kretanja životinja, zabranu otuđivanja životinja, dezinsekciju okoline i objekata za smještaj i držanje životinja, upotrebu repelenata, usmrćivanje životinja sa izraženim kliničkim manifestacijama bolesti i neškodljivo uklanjanje leševa tih životinja, kao i druge mjere", navode iz Uprave.

Oni su savjetovali vlasnicima goveda, ovaca i koza na području ovih opština, ali i cijele Crne Gore, da u narednom periodu ne nabavljaju nove životinje, ne miješaju svoje životinje sa drugim, sprovedu mjere zaštite životinja od komaraca i izvrše dezinsekciju okoline svojih objekata i stajanjaka u saradnji sa nadležnom veterinarskom službom, preduzmu mjere isušivanja svih eventualno prisutnih bara i lokvi u blizini objekata u kojima se životinje drže.

Poljoprivrednicima se preporučuje i da drže životinje zatvorene koliko je najviše moguće, postave zaštitne mreže protiv komaraca na otvorima objekata za smještaj životinja. Istovremeno, u slučaju pojave obolijevanja preživara, potrebno je odmah obavijestiti nadležnu veterinarsku službu. 

"Lokalne samouprave i nadležne službe po opštinama obavezne su da stručno i bezbjedno po okolinu odrede lokacije za zatrpavanje eutanaziranih oboljelih grla", upozorila je Daković.

Ona je ponovila da bolest kvrgave kože goveda nije opasno po ljude i da mlijeko treba obavezno prokuvavati. Prokuvavanje je obavezno i prije spravljanja mliječnih proizvoda – to se posebno odnosi na kolašinski listani mladi sir.

Vlasnici oboljelih, a prethodno registrovanih krava nastalu štetu mogu nadoknaditi po zakonskoj proceduri  po tržišnoj vrijednosti čiji iznos utvrđuje nadležna komisija resornog ministarstva.

Daković je saopštila da nema bojazni od puštanja neispravnog – zarađenog mesa jer se, od klanice do tržnice meso tri puta kontroliše i analizira po zdravstveno – sanitarnim standardima.

Do sada je vakcinisano 92 odsto goveda na ugroženim područjima.

Ova bolest je nedavno prvi put otkrivena u Makedoniji, Srbiji, na Kosovu i u Albaniji.  Zbog klimatskih promjena prouzrokovana je virusom koji na kožu prenose komarci i ostali insekti.

 

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.