Protesti ako ne dobiju salu: Ne možete se igrati sa župskom djecom

1
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 11.04.2018. u 11:32

Ukoliko članovi KUD-a „Župa“ ne dobiju na korišćenje salu Osnovne škole „Dušan Bojović“ u Župi od srijede, 18.aprila, krenuće sa svakodnevnim protestima, a ne bježe ni od štrajka glađu. To je u ime roditelja djece koji su članovi KUD-a poručio predsjednik MZ i Školskog odbora Dragoljub Radulović.

On je poručio nadležnima u Ministarstvu, kao i u pomenutoj školi, da ne mogu „da se igraju sa župskom djecom“.

„Vrte nas u krug, od Ministarstva do škole, a ispaštaju djeca. Ko je kriv neka oni odluče“, kazao je Radulović.

Roditelji su se okupili ispred škole u znak protesta što su njihova djeca, članovi KUD-a a ujedno i učenici škole, ostali bez prostora za vježbanje, a škola, kako tvrde, neće da im izađe u susret, i privremeno ustupi salu.

Slavka Lončar, direktorica KUD-a, kazala je da njihovi problemi nastaju od kada je za direktoricu škole izabrana Vesna Mijušković, koja ih je, kako tvrdi, „izbacila iz sale“. Probe su držali kasnije u zgradi zemljoradničke zadruge, ali od kada je ta zadruga prodata i u njoj otvorena poljoprivredna apoteka, ostali su bez prostora za vježbanje.

„Ne mogu da vjerujem da se interesi škole ili Vlade stavljaju ispred interesa djece. U Ministarstvu prosvjete su nam rekli da direktorica i Školski odbor mogu da bez problema urade mjesečni privremeni ugovor dok se ne riješe ti administrativni problemi. Od januara nemamo gdje i stalno smo na relaciji škola – ministarstvo“, kazala je Lončar.

Podsjetila je da je društvo osnovano 2012., da broje oko 60 članova, da su nastupali širom Crne Gore, Srbije i BiH i da su dobili i brojne nagrade, kao i da 27.aprila idu za Valjevo.

Radulović je kazao da je samo on bio za to da se sala privremeno izda KUD-u, dok su ostala četiri člana Školskog odbora bili protiv uz obrazloženje da za takvu odluku nijesu dobili saglasnost resornog ministarstva.

Jelena Lončar, majka troje djece članova KUD-a, kazala je da je to društvo na najbolji način predstavilo ne samo Župu, nego i Nikšić i Crnu Goru.

„Ne želimo da se ovaj KUD ugasi preko noći. Djeca su u najvećoj igračkoj snazi i usponu i mogu stati rame uz rame ne samo sa kulturno-umjetničkim društvima u Nikšiću, već i u Crnoj Gori i u regionu. Ovu školu su gradili Župljani za Župljane. Ovo je ruralno područje i sramota je da se na ovaj način tretiraju naša djeca“, poručila je Lončar.

Kazala je da cilj svih treba da bude ostanak mladih i povećanje nataliteta, a da se na ovaj način to ne postiže.

Direktorica škole Vesna Mijušković kazala je novinarima da ona nije „izbacila“ KUD iz škole nego da niko od članova društva 2015.godine nije htio da potpiše ugovor. Što se sadašnje situacije tiče prema njenim riječima zahtjev za izdavanje sale je podnesen 20.januara, članovi Školskog odbora su, osim jednog člana, odlučili da im ne odobre zahtjev dok ne dobiju saglasnost resornog ministarstva, tako da su ona i Odbor uradili samo ono što zakon nalaže.

Iz Ministarstva prosvjete su „Vijestima“ kazali da nijesu dobili zahtjev za privremeno korišćenje pomenute sale.

“Školski odbor je, prema našim saznanjima, sam donio takvu odluku te samim tim nije ni bilo potrebe da se obraća Ministarstvu za saglasnost”, kazali su iz resornog Ministarstva.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.