Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Apetiti partija veliki, reforma javne uprave pod znakom pitanja

RTCG
  • Autor onogost.me
  • 06.11.2023. u 08:09
Optimizacija javne uprave jedan je od ključnih izazova za novu Vladu, ocijenila je za Radio Crne Gore direktorica Akcije za socijalnu pravdu Ines Mrdović. Marko Pejović iz UZOR-a smatra da glomaznost Vlade upućuje na to da će se praksa partijskog zapošljavanja koju je uspostavio DPS samo nastaviti.

Iako su građani na izborima jasno pokazali da žele prekid sa ranijim praksama, nova izvršna vlast, najavom o imenovanju 42 državna sekretara, ne daje nadu da će krenuti sa reformom javne uprave.

Programski direktor Udruženja za odgovorni i održivi razvoj Marko Peović strahuje da će se u takvoj situaciji nastaviti period stagnacije, te da će neophodne reforme ostati u zapećku.

"Da ćemo i u ovoj godini, odnosno u ovim godinama, nova izvršna vlast i svjedočiti onome što smo svjedočili svih prethodnih godina i da se negdje kontinuitet vlasti DPS-a, kada govorimo o partijskom zapošljavanju, samo nastavlja i da će meritokratski pristup, kada govorimo o zapošljavanju javne uprave, izostati i ovog puta", kazao je Pejović

Da je optimizacija javne uprave jedan od većih izazova i gorućih problema, koji su pred vladom Milojka Spajića podsjećaju u Akciji za socijalnu pravdu. Pitanje je, kaže izvršna direktorica Ine Smrdović, hoće li i na koji način premijer Spajić uspjeti da se izbori sa tim problemom.

"Iz razloga što njegovu vladu podržava veći broj političkih partija, do sada je naše iskustvo pokazalo da su apetiti političkih partija nezasiti i nezajažljivi i da političke partije koriste ranije ustanovljene mehanizme koje je postavila DPS u pogledu zapošljavanja. To se s druge strane ima reperkusije u odnosu na državnu kasu svih nas", istakla je Mrdović.

Još jedan od problema kada je riječ o optimizaciji javne uprave jeste činjenica da su zaposleni prilično dobro zaštićeni odgovarajućim kolektivnim ugovorima, ističe Mrdović.

"I onda se prosto radi o tome da onaj koji u javnoj upravi ne može tek tako da bude proglašen viškom, jer njemu morate isplatiti odgovarajuću otpremninu.

Mrdović ukazuje i na gomilu lažnih diploma u javnoj upravi.

"Znate li šta znači u javnoj upravi kada vi kupite diplomu pravnog fakulteta i lažno se predstavljate da ste pravnik, znači vi nemate pojma o pravu a treba da se bavite pravnim stvarima. Tako da ja mislim da je jedan od ključnih stvari koje bi vlada Milika Spajića trebala da uradi jeste da zatraži podatke od ministarstva unutrašnjih poslova o prelascima granice države onih ljudi koji su naknadno u javnoj upravi prvo upali u nju preko ugovora o dijelu ili na neki sličan način pa onda dostavili diplomu", dodaje ona.

Broj prelazaka preko državne granice pokazat će, zaključuje Mrdović, da li osoba koja je kupila diplomu samo jednom prešla državnu granicu ili za vrijeme studiranja nebrojeno puta.

Izvor: Radio Crne Gore/rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević čestitao je Kurban bajram imamu Islamske zajednice u Nikšiću Damiru Hodžiću i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti, uz želju da praznik provedu u miru, zdravlju i sreći sa svojim najbližima.
    Polaganjem vijenca na Spomen-kosturnicu u Nacionalnom parku „Sutjeska“, juče je u dolini heroja na Tjentištu obilježeno 81 godina od čuvene bitke na Sutjesci.