Okrugli sto DMEN-a: Modernizacija i veći standardi dovešće do smanjenja emisija u drumskom saobraćaju

DMEN
 • Autor onogost.me
 • 20.02.2023. u 19:41
Nevladina organizacija Društvo maldih ekologa Nikšić (DMEN) organizovala je okrugli sto na temu „Emisije izduvnih gasova u Nikšiću i Crnoj Gori – izazovi na putu ka EU“.

„Okrugli sto bio je prilika da se analizira trenutno stanje, razmijene mšljenja i ideje i donesu zaključci sa preporukama za smanjenje emisija izduvnih gasova iz drumskog saobraćaja i dobijanje čistijeg vazduha u opštini Nikšić, koja je dugo u vrhu liste najvećeg zagađenja vazduha na državnom nivou“, saopšteno je iz DMEN-a.

Tokom događaja koji je okupio predstavnike resornih sekretarijata Opštine Nikšić, nevladinih organizacija Media Team i Istok i stručne javnosti, bilo je riječi o dostignućima i daljim planovima Opštine Nikšić.

„Preko 95 odsto ulica u naseljenom dijelu grada je asfaltirano, što je doprinos i kada je u pitanju ekološki segment drumskog saobraćaja. Opredijeljeno je 500.000 eura za nabavku novih autobusa u javnom prevozu. Novi moderni autobusi rasteretiće saobraćaj i doprinijeti smanjenju emisija koje potiču od drumskog saobraćaja“, istakao je Milan Bošković iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Opštine Nikšić i dodao da je zaobilaznica Brlja-Duklo projekat čija je realizacija pomogla u izmještanju teretnog saobraćaja van grada a samim tim i smanenju emisija i očuvanju gradskih saobraćajnica.

Razvoj saobraćaja u gradu, kako je rekao, treba da ide prema tzv. ”zelenom talasu”.

„Semafori zahtijevaju modernizaciju i neminovna je njihova zamjena. Zeleni talas omogućiće da se vozila ne zaustavljaju na semaforima, ukoliko se kreću određenom definisanom brzinom. Opšti plan je bolje povezati segmente u saobraćaju i postići urbanu mobilnost“, naveo je on jednu od ideja koja bi značajno doprinijela poboljšanju kvaliteta vazduha.

U opštini Nikšić registrovano je 24.042 vozila, a, dodao je, prosječna starost je 17,45 godina.

„Veliki problem u cijeloj Crnoj Gori je što se tehnička ispravnost poštuje samo na dan registracije vozila. Dosta vozila koja koriste plin nemaju sertifikate i ne posjeduju standarde. Neophodni su rigorozniji tehnički pregledi“, saopštio je on.

O uticaju zagađenja na životnu sredinu govorio je Boro Vuković iz Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

„Saobraćaj i individualna ložišta dominantni su faktori kada je u pitanju kvalitet vazduha u opštini Nikšić. Djeca su jako rizična grupa. Neka istraživanja kvaliteta vazduha rađena su na lišajevima kao najboljim indikatorima zagađenja. Međutim, postoji potreba za dobijanjem dodatnih podataka“, naveo je on.

Marko Lučić, saradnik u nastavi na Mašinskom fakultetu u Podgorici, naveo je da je potrebno pooštriti mjere kada je u pitanju uvoz automobila iz inostranstva.

„Rigoroznije mjere odnose se na EURO standarde za vozila. Kod nas je na snazi EURO 4 standard, dok Evropska unija uskoro počinje sa EURO 7 standardom. Mislim da bi trebalo idućom mjerom preći odmah na EURO 6 standard, kako bismo što brže hvatali korak sa vremenom“, predložio je on.

Dragan Domazetović, profesor stručnih predmeta u Prvoj srednjoj stručnoj školi, rekao da je bitno uvezati semafore u gradskom jezgru.

„Treba početi sa izradom ulaznih podataka za zeleni talas. Javni prevoz u Nikšiću je problem. Nikšić pruža odlične mogućnosti za razvoj biciklističkog saobraćaja“, rekao je Domazetović i podsjetio da su nekada radnici nikšićke Željezare masovno išli biciklima na posao.

Organizacija okruglog stola aktivnost je projekta „Kampanja za smanjenje emisije CO2“, koji je finansijski podržan od Ministarstva kapitalnih investicija na javnom konkursu za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti od javnog interesa „zaštita životne sredine u saobraćaju“.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U većem dijelu Crne Gore danas su povoljni uslovi za vožnju, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).